Premium Lock Betalen om aangifte te doen brengt belastinginning in gevaar

11 februari 2020Leestijd: 3 minuten
Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief gaat over box 3. Foto: ANP

Bedrijven moeten sinds dit jaar betalen om belasting te mogen betalen. Het is een constructie die nergens in Europa bestaat, behalve in Nederland. Maar de wettelijke grondslag lijkt te ontbreken, doordat het kabinet veel te grote spoed zet achter deze operatie. Tijd om pas op de plaats te maken, vindt Jeroen van Wensen.

Particulieren kunnen met DigiD inloggen bij de Belastingdienst. Stichtingen, verenigingen, bv’s en nv’s moeten hiervoor sinds dit jaar eHerkenning gebruiken. En dat kan alleen via commerciële partijen zoals KPN, die 40 tot 100 euro per jaar rekenen voor deze dienst. Kortom: bedrijven moeten eerst betalen, om daarna de de belastingaanslag te mogen betalen.

De wettelijke grondslag ontbreekt

Maar nergens in de wet staat dat bedrijven moeten betalen om belasting te kunnen betalen. En stukken die staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, werpen weinig extra licht op de zaak. De staatssecretaris meent dat het bestuursrecht voldoende aanknopingspunten biedt, maar legt nergens uit waarom. Vorige week, toen de Tweede Kamer en kabinet spraken over eHerkenning, was het antwoord ook al niet duidelijk.

Bovendien zijn er geen beleidsregels waarin staat dat alleen eHerkenning door bedrijven mag worden gebruikt, om belastingaangifte te doen. Op dit moment staat in de beleidsregels nog de inlogmethode zoals die voor 2020 gold.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw