Premium Lock Privatisering BBC voorbeeld voor publieke omroep

21 februari 2020Leestijd: 3 minuten
Boris Johnson bij debat met Jeremy Corbyn op de BBC. Foto: EPA.

De Britse premier Boris Johnson grijpt in bij de almaar uitdijende BBC. Het wereldberoemde staatsbedrijf moet lokale radiostations verkopen, websites en televisie-kanalen beperken, presentatoren mogen geen schnabbels meer doen en wie de BBC wil ontvangen, moet een abonnement nemen. Uitstekende voorstellen die in Nederland navolging horen te krijgen, schrijft Jelte Wiersma.

Een afrekening, zo worden de voorstellen van Boris Johnson in het Verenigd Koninkrijk bestempeld. De BBC liet zich tijdens de Brexit-campagne in 2016 en daarna kennen als pro-Europese Unie.

Zo’n beetje elke nieuwsprogramma begon met: ‘Ondanks Brexit groeit de economie.’ Of: ‘Ondanks Brexit is de werkloosheid lager dan in 45 jaar.’ Pro-EU-politici en anderen die in de EU wilden blijven, kwamen veel vaker aan het woord dan sceptici.

BBC zoekt naar bestaansrecht

Maar de BBC zoekt naar bestaansrecht. Britten kijken en luisteren minder naar de BBC. De omroep brengt in reactie daarop steeds meer websites en andere kanalen in de lucht om een nieuw, jonger publiek te trekken. Daarmee zit het in het vaarwater van commerciële bedrijven. Denk aan BBC’s tientallen lokale radiostations die Johnson aan private partijen wil verkopen. Deze stations concurreren met lokale, commerciële kranten. Datzelfde geldt voor de websites die de BBC in steeds grotere aantallen in de lucht heeft gebracht.

Lees ook dit commentaar van Ron Kosterman over de publieke omroep: een gebed zonder einde

Dit is uit de hand gelopen, vindt Johnson. Hij wil daarom ook dat de 160 euro die elk huishouden met een televisie verplicht aan de BBC moet betalen komt te vervallen. Dit levert de BBC jaarlijks zo’n 4 miljard euro op, naast de inkomsten van de commerciële tak die bijvoorbeeld dramaseries verkoopt voor zo’n 1,5 miljard euro per jaar. Johnson vindt dat zij die de BBC willen ontvangen maar een abonnement moeten nemen, net zoals dat nodig is voor Netflix.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw