Marijn Jongsma

Nieuw boegbeeld wijst op groener VNO-NCW

25 februari 2020Leestijd: 2 minuten

In de polder speelt de voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW een cruciale rol. De benoeming van Ingrid Thijssen als nieuwe voorzitter geeft aan dat de werkgevers vol inzetten op het energiedossier als verdienmodel, schrijft Marijn Jongsma.

Hans de Boer, die op 1 juli het stokje overdraagt aan Thijssen, was als straatvechter niet bang om publiekelijk stelling te nemen. De kans is groot dat Thijssen, de eerste vrouw op deze positie, omzichtiger te werk zal gaan.  Haar loopbaan wijst daar wel op. Ze was eerder in verschillende functies actief bij de Nederlandse Spoorwegen, een sterk verpolitiekt bedrijf. En waar haar directe voorgangers lid waren van ‘ondernemerspartijen’ VVD of CDA, is Thijssen actief D66-lid.

Momenteel is ze bestuursvoorzitter van netwerkbedrijf Alliander en voorzitter van de WENB, die onder meer energiebedrijven vertegenwoordigt. Dit profiel geeft duidelijk aan dat VNO-NCW de komende jaren een leidende rol wil spelen in de transitie van fossiele naar duurzame energie.

De vraag is alleen: welke? Traditiegetrouw is energie een lastig dossier binnen de werkgeversorganisatie. Toen grote industriebedrijven in de jaren negentig klaagden over dure stroom, hield VNO-NCW zich afzijdig omdat ook de grote energieproducenten (toen nog in Nederlandse handen) lid waren.

Bouwers en installateurs maken zich op voor vette jaren

Ook nu lopen de belangen niet parallel. Bouwers en installateurs maken zich op voor vette jaren, aangezien de klimaatambities gepaard gaan met miljardeninvesteringen in isolatie, warmtepompen en extra infrastructuur.

Decentrale opwekking met zon- en windenergie vraagt om sommige plaatsen een verdubbeling van het elektriciteitsnetwerk, aldus Thijssen eerder deze maand tijdens een persconferentie van Alliander, waarin ze repte van een ‘totale verbouwing van de leefomgeving in Nederland’. Daarvoor is meer geld nodig, aldus de topvrouw. Een van de mogelijkheden is dat toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestaat dat Alliander de tarieven verhoogt.

De grote vraag is wie de rekening van de ‘totale verbouwing’ gaat betalen. Bedrijven die veel stroom afnemen of veel broeikasgassen uitstoten vrezen uit de markt te worden geprijsd als de duurzaamheidseisen te knellend worden. En ook dat zijn prominente leden van VNO-NCW.

De eerstgenoemde groep lijkt met de benoeming van Thijssen – waarmee het bestuur donderdag nog moet instemmen – de richting te bepalen binnen de werkgeverslobby. Naarmate de energietransitie vordert en zowel de kosten als de baten toenemen, zal dat voor de nodige spanningen gaan zorgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.