Jeroen van Wensen Premium Corner

Pensioen: weg met valse veiligheid. Heel goed

26 februari 2020Leestijd: 3 minuten

Het kabinet, vakbonden en werkgevers laten eerder afgesproken pensioenplannen varen, schrijft De Telegraaf woensdag. De veel bekritiseerde rekenrente verdwijnt, maar de pensioenuitkering wordt ook minder zeker. Verstandig, want het huidige systeem biedt vooral schijnzekerheid, vindt Jeroen van Wensen.

In juni 2019 kwamen het kabinet en de sociale partners met het pensioenakkoord overeen om het pensioenstelsel aan te passen. Fondsen hoeven geen torenhoge buffers meer aan te houden en mogen bij tegenvallende beleggingsresultaten de pensioenuitkeringen sneller korten. Maar de uitwerking van die plannen stokt. Door de steeds lagere rente moeten pensioenfondsen in het huidige stelsel eigenlijk korten op de beloofde toezeggingen. Niet bepaald het klimaat om afspraken te maken over een pensioen dat nog onzekerder is.

Stelsel dat we nu hebben, kraakt in zijn voegen

Intussen kraakt het stelsel dat we nu hebben in zijn voegen. Het debat spitst zich toe op de rekenrente, die is gebaseerd op de zeer lage lange rente op de financiële markten. Hoe lager de rekenrente, hoe meer een pensioenfonds in kas moet hebben. Beneden een bepaalde grens zijn de fondsen verplicht te korten op de huidige en toegezegde pensioenen.

In het stelsel dat volgens De Telegraaf op tafel ligt, krijgt de werknemer alleen nog een verwacht pensioen toegezegd, op basis van een verwacht beleggingsrendement. Het pensioen kan dus lager of hoger uitvallen. De rekenrente, waarop het stelsel van beloofde toezeggingen draait, vervalt daarmee.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner