Gerry van der List

Het hypocriete fatsoen van RTL-directeur Peter van der Vorst

24 februari 2020Leestijd: 2 minuten

Voor RTL Boulevard is het niet altijd even makkelijk om objectief verslag te doen van ontwikkelingen in de wereld van het amusement, weet Gerry van der List. Zo duikt een van de presentatoren van het entertainmentprogramma, Bridget Maasland, geregeld op in de roddelpers, wat noodzaakt tot – onvermijdelijk enigszins krampachtige – berichtgeving over haar onstuimige liefdesleven.

Lastig is eveneens het berichten over de verrichtingen van het eigen bedrijf. Pikant gegeven is dat de nieuwe programmadirecteur van RTL, Peter van der Vorst, vroeger achter de desk stond bij RTL Boulevard. Gelukkig blijkt dit een – licht – kritische belichting van zijn (wan)prestaties niet in de weg te staan.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Temptation Island moedigt het plegen van overspel aan

De opvolger van Erland Galjaard beleeft een moeizame start. In november bijvoorbeeld moest hij verantwoording afleggen voor een flop van enorme proporties. De met een hoop fanfare aangekondigde nieuwsquiz Jan Houdt Hoop werd al na één slecht bekeken uitzending van de buis gehaald. De vorm, verklaarde Van der Vorst, paste niet bij de presentator, de aimabele nieuwslezer Jan de Hoop. Als de directeur de moeite had genomen het format van tevoren rustig te bestuderen, had hij alle betrokkenen een afgang kunnen besparen.

Heel kort daarna zag RTL zich genoodzaakt de uitzendingen van De Villa te staken. De reden was dat deelnemers aan deze datingshow zich schuldig hadden gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van der Vorst sprak daarna stoere taal. Hij zei de stekker te trekken uit alle soortgelijke programma’s, die appelleerden aan lagere instincten.

Zo moest ook Temptation Island eraan geloven. Dit was sowieso al een moreel dubieus programma, waarin wordt geprobeerd stelletjes uit elkaar te drijven door het inschakelen van verleid(st)ers. Omdat de lol er voor de kijker al snel vanaf is als monogamie steeds prevaleert, doen de programmamakers er van alles aan overspel te bevorderen. Zo vloeit de drank rijkelijk.

Directeur heeft het roer duidelijk niet in handen

Van der Vorst leek begonnen aan een beschavingsoffensief in eigen gelederen. Maar zie, begin deze maand liet RTL ineens weten Temptation Island toch weer gewoon uit te zenden. Komende woensdag start een nieuwe reeks. RTL Boulevard had wel een verklaring voor de zigzagkoers. De directeur was vermoedelijk gewoon teruggefloten door de grote bazen in het groothertogdom Luxemburg, die de nieuwe zedelijkheid moeilijk te rijmen vinden met commerciële belangen.

In RTL Boulevard werd er ook op gewezen dat het raar was dat nu alweer met Temptation Island werd begonnen, terwijl nog een onderzoek naar de gang van zaken bij De Villa loopt. In een persbericht liet Van der Vorst weten voorlopig geen interviews te geven. Maar in eigen kring is hij inmiddels ontmaskerd als een hypocriet die het roer duidelijk niet stevig in handen heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.