Herboren Gordon belicht glorie en tragiek van de ouderdom

03 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Gordon straalt in het programma 100 jaar jong. Beeld: TalpaTV

Wie geen last heeft van een erg verfijnde smaak, kon vroeger een hoop plezier beleven aan de gezamenlijke verrichtingen van Gerard Joling en Gordon Heuckeroth, schrijft Gerry van der List. Het jolige duo trok er onder de naam Geer en Goor onder meer op uit om eenzame ouderen op te vrolijken.

Het programma had een mooie intentie en bracht flink wat geld op voor het Nationaal Ouderenfonds. Maar de kijker genoot vooral van de eindeloze reeks, flauwe én geslaagde, grappen en het gesteun en gekreun van Gordon, de valse nicht par excellence die herhaaldelijk opmerkte dat hij alleen maar voor het geld met de continu van het lachen gierende Joling bij de bejaarden op bezoek ging.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

In 100 jaar jong toont Gordon zich grappig en meelevend

Nu maakt de goedgebekte Amsterdammer weer een programma over ouderen, elke maandagavond te zien op SBS6. Maar 100 jaar jong heeft een heel ander karakter. Na te zijn afgekickt van drugs en drank, lijkt Gordon herboren. Hij toont zich in zijn gesprekken met honderdplussers nog steeds grappig, maar ook meelevend en oprecht geïnteresseerd.

Soms is hij duidelijk ontroerd. Bijvoorbeeld als hij te maken krijgt met een paar dat al ruim zeventig jaar bij elkaar is. Het onderhouden van langdurige relaties is hem zelf niet gegeven. Uiteraard kan hij niet nalaten grijnzend te informeren of het bejaarde echtpaar het nog vaak ‘doet’. Door zijn charme mag het hem vergeven worden.

Honderdplussers hebben veel dierbaren naar het graf begeleid

De keuze van de honderdplussers is heel gelukkig. Zeurpieten en lolbroeken ontbreken. De portretten onderstrepen de glorie en tragiek van de ouderdom. Zo was vorige week de 101-jarige Adrie te zien, die nog gewoon auto reed, helemaal geen medicijnen nodig had en een enorme vitaliteit uitstraalde. Ook al had ze een dochter aan kanker verloren. Mensen op haar leeftijd hebben doorgaans de kist van veel dierbaren naar het graf begeleid en staan daardoor steeds meer alleen in het leven.

In dezelfde uitzending kwam ook de 102-jarige Henk in beeld. De krasse knar woonde nog zelfstandig, maar hij zag erg slecht en mede daardoor duurden de dagen eindeloos. Zeven kinderen had hij, maar hij had zijn – al geruime tijd geleden overleden – vrouw nog nooit naakt gezien, bekende hij. Het ging het gelovige paar om de voortplanting, van seksueel plezier was nooit enige sprake geweest.

Gordon wist niet wat hij hoorde en de kijker evenmin.

Prachtig programma.