Premium Lock Farmers Defence Force schaadt alle boeren

06 februari 2020Leestijd: 3 minuten
Mark van den Oever van Farmers Defence Force - ANP

De meest radicale stem in het verbond van boeren, Farmers Defence Force (FDF), heeft veel bereikt. Maar door telkens een beroep te doen op agressieve taal en zelfs dreigementen, neemt FDF het risico dat het verbond van boeren uiteenvalt, schrijft Bram Hahn.

Het Landbouw Collectief onder leiding van Aalt Dijkhuizen praat dezer dagen met minister Carola Schouten (ChristenUnie) over een uitweg uit de stikstofcrisis. In het collectief zit een tiental agrarische organisaties, waaronder Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), diverse boerenvakbonden en actiegroepen als AgrActie en FDF.

Landbouw Collectief blijkt een broos verbond

Het was een prestatie op zich dat dit zeer bonte gezelschap een gemeenschappelijk plan op tafel wist te leggen, en zo het initiatief in de discussie eensgezind naar zich toe trok. De plek aan de onderhandelingstafel is dan ook zeker mede de verdienste van de inzet van Farmers Defence Force.

Maar het Landbouw Collectief blijkt steeds meer een broos verbond. FDF ziet het niet zitten dat andere organisaties ook met het kabinet overleggen of dat clubs niet alleen binnen het verband van het Landbouw Collectief praten met de minister, maar ook daarbuiten.

Afgelopen weekeinde wees FDF al met een beschuldigende vinger  naar LTO en wist voorzitter Dijkhuizen de boel ternauwernood bijeen te houden.

Schuimbekkende brief met dreigende taal

Maar FDF laat zich niet muilkorven en voorzitter Mark van den Oever plaatste een schuimbekkende brief op Facebook, gericht aan de ‘landbouw periferie’, oftewel de bedrijven die producten afnemen van boeren of hen faciliteren, zoals melkcoöperaties, veevoederbedrijven en banken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw