Philip van Tijn Premium Corner

Het zou fijn zijn als Rutte zijn rug recht houdt bij EU-begrotingstop

20 februari 2020Leestijd: 5 minuten

De Nederlandse bijdrage aan de begroting van de Europese Unie (EU) mag niet stijgen, bezweert Mark Rutte (VVD) al maanden. Philip van Tijn blikt vooruit op de EU-top en hoopt dat de premier zijn collega-regeringsleiders hetzelfde op het hart drukt.

Donderdag 20 februari is een ingelaste top over de Europese begroting. Twee kanttekeningen bij deze eenvoudige zin: ik heb de indruk dat er meer ingelaste dan reguliere toppen zijn en verder heet een begroting in de EU-geheimtaal natuurlijk anders: het Meerjaren Financieel Kader (MFK).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Die begroting bestrijkt de zevenjarige periode 2021 tot en met 2027, en deze bedraagt in het voorstel dat donderdag voorligt 1.095 miljard euro, dus ruim 156 miljard euro per jaar. Daarbij moeten we ons realiseren dat het MFK in november 2019 al is goedgekeurd door de Raad van Ministers en het Europees Parlement, maar in het Brusselse besluitvormingsproces hebben de regeringsleiders het laatste woord. En dat is maar goed ook.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Die 1.095 miljard is natuurlijk een ‘compromis’, een ander befaamd begrip uit het Brusselse vocabulaire. Want voor de rijkere landen mag het wel een onsje minder, voor de armere een paar onsjes méér; modiaal is de eerste groep Noord- en West-Europa en de tweede Oost- en Zuid-Europa. Dat betekent niet dat Noord en West het oogmerk hebben Oost en Zuid te laten barsten. Integendeel, zij zijn zonder uitzondering de nettobetalers in het spelletje monopoly en de anderen dus netto-ontvangers. Langs die lijn kun je dus zeggen dat de Europese Unie in financieel opzicht een herverdelingsmachine is. Vooral landbouwsubsidies en structuurfondsen (aanleg infrastructuur en dergelijke) hakken erin. Nederland krijgt elk jaar maar een fractie terug van wat we in de pot stoppen. (Dat heet ‘solidariteit’ en is op zichzelf niet slecht.)

Maar zo mag je niet rekenen, zeggen fervente Europeanen en zogeheten macro-economen, want Nederland krijgt er ook heel veel voor terug: een grote welvaartswinst door de interne markt. Mooi, maar het kwantificeren van die welvaartswinst blijkt niet eenvoudig (elk bedrag is goed) en bovendien blijkt volgens de gangbare tabellen Zwitserland per hoofd van de bevolking twee keer zoveel profijt te hebben van de interne markt als Nederland. Met als interessante bijkomstigheid dat Zwitserland geen lid van de Europese Unie is!

Subsidieverslaging leidt structureel tot niets

Het gevecht gaat ogenschijnlijk om relatief weinig: het MFK van 1.095 miljard euro staat voor 1,1 procent van het totale nationaal inkomen van alle EU-landen en de tegenstanders willen het beperken tot 1 procent, een mooi ronde basisnorm. Die tegenstanders zijn naast Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Die landen willen, net als de andere landen, een budgetverhoging voor zaken als klimaat, veiligheid en technologie. Maar waar de netto-ontvangers vinden dat dit moet gebeuren zonder de bestaande subsidies te verminderen, vinden ‘de zuinige vier’ zoals zij inmiddels heten, dat daar best wat van af kan.

Meer van Jelte Wiersma over over de EU-top: Wordt het 1.095 of 1.087 miljard euro?

Daar valt veel voor te zeggen. We weten allang dat er een verslaving aan subsidies kan ontstaan en dat werkt niet stimulerend om het ook zonder die subsidies aan te kunnen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.