Philip van Tijn Premium Corner

Enquête over moskee-financiering heeft juist véél opgeleverd

23 februari 2020

Een terugblik van Philip van Tijn op de mini-enquête naar de buitenlandse financiering van moskeeën. Die heeft meer opgeleverd dan menigeen denkt. Aangetoond is dat mensen als Suhayb Salam al hun listen en gaven aanwenden om de samenleving waarin zij vreedzaam leven en die ze geen strobreed in de weg legt, te ondermijnen en als het even kan de vernieling in te draaien. 

Twee weken gelden schreef ik een voorbeschouwing over de parlementaire mini-enquête naar buitenlandse financiering van orthodox-islamitische moskeeën. Ik verwachtte er niet veel van, omdat áls de mini-enquête iets zou opleveren dat een bevestiging zou zijn van wat sommige mensen met gezond verstand en een zekere mate van tegendraadsheid al twintig en meer jaar geleden hebben verkondigd: sommige ultra-orthodoxe moskeeën zijn broeinesten van anti-westerse denkbeelden, kweekplaatsen van jihadisten.

En of een en ander wordt gefinancierd door Koeweit, Qatar of Saoedi-Arabië maakt niet uit: het gaat altijd om onfrisse landen zonder democratie, met maar één toegestaan geloof en veel corruptie. Alles dus wat haaks staat op ons soort samenleving en onze wijze van leven en beleven.

Philip van TijnPhilip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Zwaar wapen

Een parlementaire enquête is een zwaar wapen van de volksvertegenwoordiging en een mini-enquête heeft vrijwel dezelfde status en middelen. Eenieder die daartoe wordt opgeroepen moet medewerking verlenen, meineed en blijvende weigerachtigheid zijn strafbaar. Kan een verdachte zich bij de rechtbank beroepen op zijn zwijgrecht, bij een enquêtecommissie kan dat dus niet. Dat heeft in het verleden adembenemende beelden en dialogen opgeleverd, waarbij parlementariërs als Maarten van Traa zich vastbeten in hun verhoren én in de verhoorden.

Naïviteit tegenover fanatisme is een ongelijke strijd

Terugkijkend op de afgelopen mini-enquête kun je niet anders constateren dan dat ik er terecht geen hoge verwachtingen van had. Maar toch – dat komt straks.

Onze kennis over de gevaren werd door de mini-enquête vergroot. Mensen als Dick Schoof, al jarenlang een hoge pief bij de terrorismebestrijding en terreur-deskundige Sandee schetsten een beeld waar weinig mensen vrolijk van worden. En datzelfde deed prof. Zürcher, een groot kenner van Turkije en dus ook van de islam. Het was mooi dat deze vertegenwoordigers van de praktijk en de wetenschap goed gedocumenteerd en onweerlegbaar de gevaren van de hedendaagse ontwikkelingen aangaven, maar ja, als er niets mee wordt gedaan heeft het allemaal weinig zin.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.