Premium Lock Schaf dat energielabel voor huizen toch gewoon af

10 januari 2020Leestijd: 3 minuten
Infrarood beeld dat de zwakke plekken toont in de isolatie van een huis. Hoe blauwer, hoe kouder – en dus beter geïsoleerd. Foto: iStock

Het weinig geliefde energielabel voor woningen krijgt een opvolger. Maar de invoering is uitgesteld tot 2021. Wie zit er eigenlijk op te wachten, vraag Bram Hahn zich af.

In 2015 kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun woning. Dat label, een score variërend van A tot en met G, is een indicatie van de energiezuinigheid van een huis. Is het goed geïsoleerd, heeft het een moderne cv-installatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, enzovoorts.

De gegevens op basis waarvan de keurmerken werden uitgereikt, waren heel grofmazig bij elkaar gesprokkeld: er werden schattingen gemaakt op basis van bouwjaar en woningtype, aangevuld met gegevens uit het Woononderzoek van de overheid uit 2006.

De bedoeling van het energielabel was om woningen energiezuiniger te maken. Het idee achter het label is dat huiseigenaren die een ongunstig energielabel kregen – van D (geel) tot G (felrood) zich aangespoord zouden voelen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Label bleek gevoelig voor fraude

In veel gevallen klopte dat label helemaal niet, omdat de aannames al niet juist waren of omdat eigenaren al tal van zaken aan hun huis hadden veranderd: een uitbouw, isolatiemaatregelen, een nieuwe cv-ketel, enzovoort. Wie het niet eens was met het voorlopige label, kon het zelf aanpassen door bewijs van die energiebesparende maatregelen in te sturen, waarna een inspecteur een aangepast, definitief energielabel toekende. Dat systeem bleek zeer fraudegevoelig. Je hoeft alleen een foto van dubbel glas of een factuur van isolatie op te sturen, de inspecteurs komen niet langs om te checken of de maatregelen daadwerkelijk in de opgegeven woning zijn toegepast.

Een definitief label is slechts verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. Wie in dat geval geen definitief label kan overleggen, wordt op de vingers getikt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en krijgt een boete van 170 euro (340 euro voor organisaties). Geen bedrag waarop kopers en verkopers een deal zullen laten klappen. In september 2018 liet de ILT weten dat het 59.000 keer een woningeigenaar had aangesproken op het ontbreken van het label.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw