Constanteyn Roelofs

Megagroei FVD bewijst dat politiek een volkssport is

29 januari 2020

Twitterend klagen over de gevestigde politieke orde is makkelijk, maar lid worden van een politieke partij gelukkig ook, schrijft Constanteyn Roelofs. De groei van nieuwkomer FVD, nu de grootste ledenpartij van het land, bewijst dat er nog heel wat ruimte is voor het oer-Hollandse clubgevoel.

Het is in Nederland net zo makkelijk om lid te worden van een politieke partij als om lid te worden van een voetbalvereniging. Sterker nog, het is makkelijker, want je hebt niet eens scheenbeschermers nodig om mee te mogen doen. Als de talking heads het hebben over de kloof tussen burger en politiek, dan is dat een stom frame. Anders dan in andere landen waar je pas de politiek in mag als je uit de juiste familie komt, als je eerst door de rangen van het leger bent opgeklommen of als je genoeg mensen omkoopt, is in Nederland de politiek buitengewoon open.

Gelukkig kan iedere gek met twee gelijkgestemden eigen partij oprichten

Constanteyn Roelofs

Constanteyn Roelofs verkent wekelijks de tragikomische tegenstelling en tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Ook qua breedte is er voor elk wat wils, en als het er niet is, dan kun je gewoon zelf naar de Kamer van Koophandel en je clubje registreren. Waar ter wereld heb je nou een parlementair stelsel met zulke maffigheden als een dierenpartij, waar elke kritiek op het intern functioneren wordt gesmoord met uitroepen dat ‘de dieren huilen’ zolang het over de precieze bewoording van het huishoudelijk reglement gaat? Nee, we hebben maar geluk dat iedere gek met twee gelijkgestemden een eigen partij mag oprichten. Peter R. de Vries lukte het zelfs bijna in zijn eentje, maar die is dan ook van de buitencategorie.

Het is wellicht een leuk frame van beroepszeurders om te doen alsof alle politici uit een reageerbuis komen om vervolgens te fungeren als een levende buikspreekpop van de schimmige krachten in het woordvoerdershonk, maar dat is eigenlijk alleen bij Rob Jetten van D66 het geval. Dierenartsassistente, gevechtsvlieger, politieman: de meeste Kamerleden hebben heel normale banen gehad voor ze de politiek ingingen. Het enige verschil is dat ze trouw flyeren en meepraten in de Commissie Stoeptegel van hun lokale partij, in plaats van zich onledig te houden met darts, Netflix en hersenloos shoppen zoals de meeste burgers.

Wie wil strijden tegen de Gevestigde Orde, kan lid worden van een partij

Burgers die klagen dat het in Nederland dus onmogelijk is om wat te doen tegen de Gevestigde Orde, zijn dientengevolge gewoon lui en hoeven we niet serieus te nemen. Alle drukdoenerij over ‘mensen betrekken bij het systeem’ en ‘de democratie laten leven onder de mensen’ is intellectuele zelfbevrediging en kan worden verholpen door de mensen vriendelijk doch beleefd te wijzen op de lidmaatschapsformuliertjes. Je moet er alleen wel vroeg voor opstaan en met een teflongrijns de regen trotseren als er weer eens geflyerd moet worden.

Lees ook deze blog van Constanteyn Roelofs terug: Er is niets radicaals aan Forum voor Democratie

Goed, de participatie is wel gedaald en de aantallen als het gezegende halve miljoen aan leden dat de KVP haalde in het midden van de jaren vijftig, dat komt nooit weerom. Maar het clubgevoel is nog lang niet uitgespeeld. Sterker nog, Thierry Baudet en zijn partij maken het tot een speerpunt, om zo de gevestigde orde rechts in te halen. Het leidde dan ook tot gemengde gevoelens toen dit weekblad deze week bekendmaakte dat Forum voor Democratie (FVD) de grootste ledenpartij van het land is, of dat in elk geval lijkt te zijn, terwijl links, dat traditioneel steunt op de massa, stagnatie en daling van de ledenaantallen laat zien.

Grappig dat nieuwkomer FVD zich bedient van zeer traditionele methode

Hoe dit zich gaat vertalen bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer laat zich raden, maar er is in elk geval politiek sprake van een ruk naar rechts. Vooralsnog lijkt het er in de peilingen op dat de waarde van social media-campagnes en teletekstpolitiek betrekkelijk is en dat er nog heel wat ruimte is voor het oer-Hollandse clubgevoel – eigenlijk is het grappig dat de nieuwkomer zich juist bedient van deze zeer traditionele methode.

(PS Met het risico om Twitter te zien als nationale barometer in plaats van het verdrietige stamcafé voor eenzame internetters toch deze observatie: Sywert van Lienden – bepaald geen FVD-lid – feliciteerde Baudet en wees erop dat het goed was dat er eindelijk weer eens een partij haar best doet om mensen actief bij een ledenorganisatie te betrekken.

Lees dit stuk uit het weekblad: Nieuwe winnaar in race om meeste leden

Vervolgens werd hij de kop van jut van de door cancel culture geobsedeerde linkse trollen, die in deze neutrale observatie de voortekenen zien van zijn verholen racistische inborst en de naderende komst van het Vierde Rijk. ‘Zou je Anton Mussert ook gefeliciteerd hebben in de jaren 30?’ vroeg ene GreenYellow, wie dat ook moge zijn. Het toont vooral de onmacht van de toetsenbordrevolutionairen. Lui op social media het grote gelijk posten over het Klimaat en de Migratie en dan maar wachten tot de rest van de wereld ook inziet dat je gelijk hebt, is niet genoeg, maar dat zullen ze nooit toegeven. Van flyeren in de regen word je immers maar nat.)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.