Arendo Joustra Premium Corner

Hoge Raad heeft debat over rechterlijke macht met Urgenda-uitspraak zelf uitgelokt

31 januari 2020Leestijd: 4 minuten

Er was veel kritiek op het feit dat Rob Jetten en Thierry Baudet bij Nieuwsuur debatteerden over de vraag of de rechters of de politiek ‘de baas’ zijn in Nederland. Maar die vraag is relevant geworden doordat de Hoge Raad met de uitspraak in de zaak-Urgenda zelf op de stoel van de politiek is gaan zitten, schrijft Arendo Joustra.

Het debatje tussen fractievoorzitters Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Rob Jetten (D66) bij tv-programma Nieuwsuur woensdagavond, liet de kijker verbijsterd achter. Dat kwam niet door de kundige leiding van presentator Mariëlle Tweebeeke, die er alles aan deed om met name D66-leider Jetten enigszins bij de les te houden. Die haalde vrij snel in het debat de Tweede Wereldoorlog en het Supreme Court in de Verenigde Staten erbij, beide een beetje (erg) ver van het onderwerp dat Nieuwsuur had geagendeerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politici moeten niet elke uitspraak van rechters in twijfel trekken

Jetten had gelijk dat politici niet bij elke uitspraak van rechters moeten roepen dat het vonnis ‘verkeerd’ is, de rechterlijke macht uit ‘D66-aanhangers’ bestaat en dat ‘alle rechters links zijn’. Rechters kijken slechts naar de wet en passen die toe. Als politici ontevreden zijn, moeten ze de wetten maar veranderen, zo stelde Jetten.

Zoals rechters zich niet met de politiek moeten bemoeien, moeten politici zich niet met de rechtspraak bemoeien. Althans, ze moeten de rechterlijke macht niet ondermijnen door voortdurend te roepen dat die niet deugt.

Ook Baudet heeft een punt: activisme past rechterlijke macht niet

Maar dat was niet het punt dat Forum-leider Baudet maakte. Hij betoogde dat de rechterlijke macht zichzelf juist ondermijnt door te activistisch te zijn. Cijfers die deze stelling onderbouwen, gaf Baudet niet, en die zijn er ook niet. Het merendeel van de duizenden uitspraken die rechters doen, is zuiver juridisch.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.