Aerden Onno Aerden

Geachte prins Harry: wat een onvergeeflijke blunder

10 januari 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de Britse prins Harry, die onverwacht aangaf dat hij en zijn vrouw zich half-om-half uit het koningshuis wilden terugtrekken. ‘Had een voorbeeld genomen aan prins Friso.’

Er zijn minstens twee problemen met uw verklaring van afgelopen woensdagavond, die u heel modern via Instagram met de wereld deelde.

View this post on Instagram

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het eerste: het is volstrekt onduidelijk wat uw aankondiging ‘af te zien van een status als senior royals’ inhoudt. Wel de lusten, niet de lasten, is de logische reactie. Wel de uitkeringen blijven ontvangen vanuit de Crown Estate, maar niet aan de verplichtingen van het lidmaatschap van de familie Windsor hoeven voldoen. Zelf financieel onafhankelijk willen worden? Een pijnlijk ongelukkige formulering voor de miljonairs die u allebei al bent.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Het tweede: u nam niet de moeite om uw besluit te bespreken met uw grootmoeder, uw vader, uw broer de troonopvolger. Dat is verbijsterend. U slaat daarmee een enorm gat in het vertrouwen waarop juist deze familie blind moet kunnen varen.

Ze wist waaraan ze begon

Wat bezielden Meghan en u? Uw echtgenote wist toch heus wel waaraan ze begon toen ze met u huwde – ook Canada is bekend met de Britse royalty, inclusief de media-aandacht. Niet chic is de al maanden spelende ruzie tussen uw gade en haar vader, die een verhaal aan de tabloids verkocht en vervolgens publiekelijk uw grootmoeder verzocht om te bemiddelen – een affront.

Zelf was uw betere helft juist onlangs nog een uitgebreide juridische actie begonnen om de berichtgeving over haar persoon in te tomen.

Beslissing prematuur

Uw actie deze week is om beide bovenstaande redenen een onvergeeflijke blunder. Zij werd ook meteen gecounterd door een korte verklaring vanuit Buckingham Palace: de beslissing is prematuur. Inmiddels bemoeit de politiek zich ermee: bemiddeling moet uitkomst bieden.

Het paleis reageerde weliswaar geschokt, maar echte royaltywatchers hadden al eerder kunnen ontdekken dat er iets behoorlijk mis is in de familiaire verhoudingen: het fotolijstje van u en uw vrouw ontbrak afgelopen december opvallend tijdens de kerstspeech van de Queen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Had een voorbeeld genomen aan uw voorvader Edward VIII, die aftrad als vorst opdat hij buiten de spotlights kon trouwen met de tweemaal gescheiden Amerikaanse socialite Wallis Simpson.

Neem een voorbeeld aan prins Friso

Of neem een voorbeeld aan de betreurde Nederlandse prins Friso, die in 2003 na veel tumult afzag van zijn recht op de troon om met de in opspraak geraakte Mabel Wisse Smit te kunnen huwen. Après nous, le déluge – na ons de zondvloed, dat moet de houding zijn. Niet dit geschutter.

Eén ding is zeker: door deze actie duikt niet alleen de roddelpers de komende tijd met hernieuwde energie op uw leven, maar zal de hele wereldpers dat doen. U had moeten weten: als ‘royal’ kunt u publiciteit wel degelijk regisseren. Maar dan moet u dat doen met een weloverwogen, gedragen, begrijpelijke boodschap.

Good luck.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.