Geachte Johan van Laarhoven: niet piepen, maar brommen

18 januari 2020Leestijd: 4 minuten
Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta bewoonden in Thailand een villa op een luxe golfresort bij Pattaya. Met zijn broer Frans investeerde hij in vastgoedprojecten. Omdat buitenlanders geen bezit mogen hebben, staan de vennootschappen op naam van Tukta

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Pijnlijk dat die juist in Thailand werd vastgezet, maar zijn veroordeling snijdt gewoon hout.

Drie dagen. Zo lang was u vrijwel permanent in beeld. Op nieuwssites, televisiezenders – redacteuren van de televisietalkshows zullen in hun bittere strijd om kijkers uw advocaat al hebben benaderd: mogen wij hem hebben, zodra dat mogelijk is?

Het beeld werd dat u slachtoffer bent, of zelfs een held die terugkeert

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Een slachtoffer van het rechtssysteem, nee: een held die terugkeert – dat werd het beeld.

Het NOS Journaal opende donderdagavond met uw aankomst op Schiphol. Er was live een verslaggever bij, alsof het de intocht van de goedheiligman betrof. Teleurstelling overheerste omdat u niet gewoon door de schuifdeuren op de luchthaven kwam wandelen, maar meteen in hechtenis was genomen en nota bene werd overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. En niet naar het ziekenhuis, ondanks de onontkoombare oproepen daartoe van uw advocaat en uw broer Frans in de afgelopen dagen. De laatste meldde donderdagavond nog emotioneel dat hij u bij zijn terugkeer ‘niet eens een hand had mogen geven’. Schande.

Gelukkig was er meteen een persconferentie vanaf de luchthaven, op sites als nu.nl gevolgd via een liveblog, en opnieuw prominent in de late journaals. Uw advocaten spanden gistermiddag nog een kort geding aan tegen de staat om u in een ziekenhuisbed te krijgen – en uit de gevangenis. Gisterochtend was er dan toch een bezoek van uw broer en advocaten gearrangeerd in Vught, waar ‘tranen opwelden’.

Later die dag diende nog een met fanfare omgeven kort geding, door uw juristen aangespannen tegen de staat om u meteen in een ziekenhuisbed te krijgen – en uit de gevangenis. Dat mocht niet baten: de uitspraak is pas over een week.

Naast drugshandelaar bent u ook witwasverdachte

Wat een situatie voor een ‘pionier’ in de ‘wietwereld’ met een Brabantse ‘keten’ van ‘grote en lichte etablissementen’ – zo konden we over u lezen op de site van de NOS. Nou ja, er werden natuurlijk drugs verkocht, maar het ging om softdrugs, volkomen legaal. ‘Een winkel voor iedereen’, het staat er letterlijk. Je kunt er ‘steak en lasagne’ eten: een link naar de website van het bedrijf werd bijgevoegd. O ja, staat er verderop, u bent ook witwasverdachte.

Lees ook dit stuk uit het Kerstnummer over Johan van Laarhoven: 103 jaar in cel om witwassen

Uw advocaten beleven topdagen. De media plooien zich vrijwel unaniem naar het gewenste beeld: zielige Nederlander, beetje met softdrugs bezig geweest, in het verschrikkelijke Thailand opgepakt, veroordeeld en in de cel gekwakt. Gezondheid broos, want ‘zestien aandoeningen’. Ondanks de interventie van een minister die persoonlijk uw bevrijding komt bepleiten op last van de Kamer (kosten voor de belastingbetaler: 10 mille, ex hotel) tóch nog maanden vastzitten, snakkend naar een ziekenhuis. Het is niets minder dan de hel – ‘de Hel van Bangkok’.

Vooropgesteld: geen gevangene ter wereld verdient detentie onder een maatschappelijk enigszins aanvaardbaar niveau. Maar laten we nuchter naar de feiten kijken. U verdiende tientallen miljoenen met grootschalige handel in cannabis. Uw toenmalige advocaat stelde zelf in de media al in 2015 dat u daarbij ‘netjes belasting had betaald’, maar de vraag luidt uiteraard: over welk deel van de omzet? Geen handel zo ondoorzichtig als de drugshandel. U werd gearresteerd toen u in het land van uw Thaise echtgenote een luxeleventje wilde opbouwen. Het gebeurde door het Thaise Openbaar Ministerie (OM), dat was gealarmeerd door een Nederlands rechtshulpverzoek. Een normale juridische procedure volgde: rechtszaak, uitspraak, hoger beroep, bekrachtiging van de uitspraak, in de praktijk twintig jaar cel. Ook toen al, zomer 2017, kwam uw advocaat meteen met een vergoelijkende lezing: u had slechts een ‘investering’ gedaan met ‘legaal verkregen geld’. Waar bleef de staat om u te redden?

Enige dat u justitie kunt verwijten, is dat OM u niet in eigen land vastzette

Welnu. Dat het OM zelf u niet eerder in eigen land vastzette en deze kromme route ging bewandelen, is feitelijk het enige wat u het ministerie kunt verwijten. Het was daar immers in 2014 al bekend dat diverse betrokkenen bij uw ‘etablissementen’ zich bezighielden met – ik citeer de verdenkingen – ‘witwassen’, ‘valsheid in geschrifte’ en ‘belastingfraude’. Het gaat om een bedrag van 25 miljoen euro. Een van de vier verdachten: uw broer Frans. Precies, de man die nu zo vaak op televisie is om te vertellen hoe ziek u bent.

U kunt de omissie van het OM wegstrepen tegen de opvallende ministeriële tussenkomst die tot de terugkeer naar uw vaderland heeft geleid. Verder geldt: witwassen van drugsgeld is strafbaar en dat had u kunnen weten. Sterkte.