Marijn Jongsma Premium Corner

Dossier ASML vraagt om Europese aanpak

17 januari 2020Leestijd: 3 minuten

Mag de Brabantse chipmachinefabrikant ASML zijn meest geavanceerde apparaten aan China leveren? Niet als het aan de Verenigde Staten ligt. Bij het verstrekken van de benodigde exportvergunning zit Den Haag klem tussen twee grootmachten. Tijd dat de Europese Unie een serieuze speler wordt in dit krachtenveld, schrijft Marijn Jongsma.

Eerder deze maand werd via persbureau Reuters bekend dat de Amerikanen een stevige druk op Nederland zetten om de export van de nieuwste generatie chipmachines van ASML te blokkeren, waarmee zeer snelle halfgeleiders kunnen worden gemaakt.

Een vergunning is vereist omdat de apparaten vallen onder het zogenoemde Wassenaar Arrangement. Met dit akkoord proberen de 42 deelnemende landen de export van wapens en technologieën die eventueel voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, aan banden te leggen. Nederland en de Verenigde Staten hebben dat akkoord ondertekend, China niet.

Veiligheidsrisico als de ASML-apparatuur in China belandt

Volgens de Amerikanen is er sprake van een veiligheidsrisico als de betreffende ASML-apparatuur in China belandt. Peking waarschuwt op zijn beurt dat de handelsrelatie tussen Nederland en China gevaar loopt als de exportvergunning niet wordt verleend.

In dit soort dossiers lopen veiligheidsbelangen en economische belangen door elkaar. Zijn de zorgen van de Verenigde Staten terecht of probeert Washington vooral  de opmars van de Chinese chipindustrie te dwarsbomen?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.