Premium Lock Commissie Remkes goochelt met cijfers over luchtvaart

16 januari 2020Leestijd: 3 minuten
Commissievoorzitter Johan Remkes geeft in Nieuwspoort een toelichting op zijn tweede adviesrapport over stikstof. Foto: ANP.

Milieugroepen kraaien het al uit van plezier. Tegenstanders van vliegveld Lelystad dreigen met juridische procedures tegen het kabinet als ze nu hun zin niet krijgen. Het Adviescollege Stikstofproblematiek, beter bekend als de Commissie Remkes, gooit de luchtvaart op slot wegens de stikstofuitstoot. Met nuchtere feiten heeft dat weinig te maken, schrijft Eric Vrijsen.

Het is meer een politiek Salomonsoordeel in tijden van de zogenaamde vliegschaamte. VVD’er Johan Remkes en vooral de juridische milieugoeroes in zijn commissie willen niet alleen boeren en bouwers treffen, maar wensen dat ook de luchtvaart onder druk komt te staan.

Milieubeleid is massapsychologie

Waarom? Dat blijkt niet uit de cijfers. Vliegtuigen produceren stikstof, zij het zo weinig dat het nauwelijks te meten is. De luchtvaart is goed voor 0,1 procent van de stikstofuitstoot die schadelijk is voor natuurgebieden. Iedereen snapt dat 0,1 procent te verwaarlozen is, maar ja… milieubeleid is ook massapsychologie.

Lees dit interview van Eric Vrijsen met de bazen van KLM en Hoogovens: Concerns kunnen Ruttes klimaatbeleid niet in buitenland uitleggen

De Commissie heeft bedacht dat de luchtvaart niet 0,1 procent van alle stikstof uitstoot, maar 0,7 of misschien zelfs 1,1 procent. Dat is een soort schatting, want tot nu toe werd alleen de stikstof gemeten van vliegtuigen in de buurt van de luchthavens en op een hoogte van 3.000 voet (een kleine 1.000 meter). Vliegtuigen die hoger zitten, produceren ook enige stikstof, maar dat waaiert over half Europa uit en niemand kan bewijzen dat de kwetsbare natuur in dit land daar iets van merkt. Toch moet het nu meegenomen worden. De commissie zet de luchtvaart plompverloren op 1 procent.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw