Eric Vrijsen Premium Corner

Commissie Remkes goochelt met cijfers over luchtvaart

16 januari 2020

Milieugroepen kraaien het al uit van plezier. Tegenstanders van vliegveld Lelystad dreigen met juridische procedures tegen het kabinet als ze nu hun zin niet krijgen. Het Adviescollege Stikstofproblematiek, beter bekend als de Commissie Remkes, gooit de luchtvaart op slot wegens de stikstofuitstoot. Met nuchtere feiten heeft dat weinig te maken, schrijft Eric Vrijsen.

Het is meer een politiek Salomonsoordeel in tijden van de zogenaamde vliegschaamte. VVD’er Johan Remkes en vooral de juridische milieugoeroes in zijn commissie willen niet alleen boeren en bouwers treffen, maar wensen dat ook de luchtvaart onder druk komt te staan.

Milieubeleid is massapsychologie

Waarom? Dat blijkt niet uit de cijfers. Vliegtuigen produceren stikstof, zij het zo weinig dat het nauwelijks te meten is. De luchtvaart is goed voor 0,1 procent van de stikstofuitstoot die schadelijk is voor natuurgebieden. Iedereen snapt dat 0,1 procent te verwaarlozen is, maar ja… milieubeleid is ook massapsychologie.

Lees dit interview van Eric Vrijsen met de bazen van KLM en Hoogovens: Concerns kunnen Ruttes klimaatbeleid niet in buitenland uitleggen

De Commissie heeft bedacht dat de luchtvaart niet 0,1 procent van alle stikstof uitstoot, maar 0,7 of misschien zelfs 1,1 procent. Dat is een soort schatting, want tot nu toe werd alleen de stikstof gemeten van vliegtuigen in de buurt van de luchthavens en op een hoogte van 3.000 voet (een kleine 1.000 meter). Vliegtuigen die hoger zitten, produceren ook enige stikstof, maar dat waaiert over half Europa uit en niemand kan bewijzen dat de kwetsbare natuur in dit land daar iets van merkt. Toch moet het nu meegenomen worden. De commissie zet de luchtvaart plompverloren op 1 procent.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.