Gerry van der List Premium Corner

Voorliefde van Ajax en PSV voor Qatar is bedenkelijk

21 december 2019

Liverpool speelt zaterdagavond de WK-finale voor clubs in Qatar, waar veelvuldig basale mensenrechten worden geschonden. Toch valt de Engelse topclub weinig te verwijten. Het is kwalijker dat Ajax en PSV voor trainingskampen naar de oliestaat afreizen terwijl ze dat helemaal niet hoeven, schrijft Gerry van der List.

Jürgen Klopp zat duidelijk met de vragen in de maag. De trainer van Liverpool moest deze week op een persconferentie tijdens het wereldkampioenschap voetbal voor clubteams commentaar leveren op de omstreden status van de gastheer. Alles is goed geregeld hier in Qatar, zei hij. Verder moesten journalisten zich met vragen maar richten tot de FIFA.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De keus van deze wereldvoetbalbond voor het Arabische emiraat zal vast met geld te maken hebben. Net zoals het besluit om het WK voor landenteams in 2022 aan Qatar te gunnen. Hoewel de bezwaren al meteen overduidelijk waren. Het land heeft totaal geen voetbalcultuur en de temperaturen lopen in de zomer zo hoog op dat het toernooi naar de winter moest worden verplaatst.

Het regime in Qatar handelt in strijd met de mensenrechten

Meer principieel zijn de klachten over de politieke situatie in Qatar. Het land wordt verdacht van banden met terroristische organisaties en de buitenlandse werknemers die worden ingezet voor de bouw van stadions, worden, om het voorzichtig uit te drukken, niet altijd even netjes behandeld. Bovendien handelt het regime nadrukkelijk in strijd met sommige mensenrechten. Zo heeft het homoseksualiteit verboden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.