Rob Ramaker Premium Corner

Afscheid van steenkool: logische stap met wrange bijsmaak

23 december 2019

De Eerste Kamer steunde op 10 december een verbod op de verbranding van steenkool voor elektriciteitsopwekking. Afscheid nemen van steenkool is een logische stap. Alleen joeg de zwalkende route naar dit besluit bedrijven nodeloos in de gordijnen. Dat is jammer. Hun kennis en investeringen zijn hard nodig voor de energietransitie, schrijft Rob Ramaker.

Ergens voor 1 januari 2030 gaat het gebeuren. De laatste steenkool die een energiecentrale ingaat. Oudere, en minder efficiënte centrales moeten zelfs voor 2025 al dicht of overschakelen op andere brandstof. De Hemwegcentrale in Amsterdam gaat zelfs vandaag, maandag, al dicht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Steenkool op retour in het Westen

Nederland staat niet daarin alleen. Bijna overal in het Westen is steenkool bezig snel op zijn retour, vaak ingegeven door strenger klimaatbeleid of de steeds hogere prijs op de uitstoot van CO2. Zelfs de Amerikaanse president Donald Trump, verklaard voorstander van steenkool, kan die trend niet keren. De fossiele brandstof verliest in de Verenigde Staten terrein aan goedkoop (schalie)gas.

boortorenJawel, aardgas is schoonste fossiele brandstof, schrijft Simon Rozendaal. En dus een ideale brandstof voor de energietransitie.

Steenkool is een logisch doelwit wanneer je minder van CO2 wilt uitstoten. Simon Rozendaal, columnist van Elsevier Weekblad, legde dit veelvuldig helder uit.

Fossiele brandstoffen bestaan uit C’s (koolstofatomen) en H’s (waterstofatomen). Bij verbranding worden de C’s omgezet in CO2. Aangezien de verhouding tussen C’s en H’s verschilt per fossiele brandstof, verschilt ook de hoeveelheid CO2 die ontstaat bij verbranding. Bij het vrijmaken van een hoeveelheid energie uit steenkool ontstaat twee keer zoveel CO2 als bij het vrijmaken van dezelfde hoeveelheid energie uit aardgas.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.