Jelte Wiersma Premium Corner

Johnson heeft lot democratie en vrijheid in Europa in handen

13 december 2019

Terwijl in Brussel de Duitse Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) de vrijheid probeerden te beknotten, stemde de Britse bevolking donderdag voor vrijheid en democratie. De Britse premier Boris Johnson (Conservatives) won naar het zich laat aanzien 364 zetels en verzekerde zich daarmee van een meerderheid in het Lagerhuis die het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie haalt, schrijft EU-correspondent Jelte Wiersma vanuit Londen.

‘Voor het eerst sinds jaren ben ik weer trots op mijn land,’ zo zei een Remainer en ex-Labour-stemmer bij een diner in Londen met politieke insiders waar ik tijdens de Britse verkiezingsavond- en nacht aanzat. Waarom? ‘Tijdens het referendum stemden we om uit de Europese Unie te stappen. Dat moet worden nagekomen. En (Labour-leider) Jeremy Corbyn is een Marxist en antisemiet.’

Lees meer over de Britse verkiezingsuitslag

Monsterzege Johnson: Brexit kan doorgaan

Corbyn was lang weifelend over hoe hij campagne zou voeren. Hij is een Leaver, net als de meeste van zijn kiezers, maar hij werd door de Labour-top gedwongen een tweede referendum over de EU-exit te beloven. Vooral in Noord-Engeland, waar Labour altijd sterk stond maar de meerderheid voor in 2016 Leave stemde, schaarden kiezers zich massaal achter Johnson met zijn slogan ‘Get Brexit done’. Aan de dinertafel zegt een Leaver die lid is van de Conservatieve Partij: ‘De goede mensen van Noord-Engeland houden van hun land en niet van de EU, antisemitisme en communisme.’

Had Labour voorman à la Blair gehad, dan had Johnson niet gewonnen

De eensluidende conclusie aan tafel is: had Labour een voorman à la oud-premier Tony Blair gehad en ook de slogan ‘Get Brexit done’ gebruikt, dan had Johnson niet gewonnen. De Britse parlementsverkiezingen waren aldus een tweede referendum over Brexit, democratie en fatsoen. Vandaar de trots. En tevens opluchting dat na 3,5 jaar splijtende debatten en twee parlementsverkiezingen eindelijk vooruit kan worden gekeken en Brexit kan worden begraven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.