Arendo Joustra Premium Corner

Hoge Raad zit met Urgenda-uitspraak op verkeerd spoor

21 december 2019

De Hoge Raad zit op het verkeerde spoor met de Urgenda-uitspraak die de overheid verplicht CO2-uitstoot verder terug te dringen. Zo werkt het niet in Nederland, schrijft Arendo Joustra. Het is de kiezer die de politiek opdrachten verschaft. Niet de rechter, niet de Hoge Raad.

Nederland is een anti-autoritair land. Dat heeft alles te maken met zijn geschiedenis. Behalve tijdens bezettingen (van de Fransen en de Duitsers) is er nooit een koning of president geweest met almacht. Macht werd altijd gedeeld. Tussen provincies, steden, politieke partijen.

Rechters weten: mediatie vaak zinvoller dan vonnissen

Alleen door te schikken en te plooien kunnen besluiten worden genomen. Ook een directeur van een bedrijf kan niets verordineren zonder draagvlak bij zijn personeel. Een politieagent – je beste vriend – bereikt met praten altijd meer dan met de knuppel. Ook rechters weten dat mediatie vaak zinvoller is dan vonnissen.

Democratie in Nederland is dan ook nooit de helft plus 1. Er is oog voor de andere helft, voor minderheden, voor de verliezers. En niet alleen omdat je wellicht een paar jaar later samen een regering moet vormen, maar ook omdat het anders toch niet werkt.

Het is te betreuren dat de Hoge Raad geen oog heeft voor dit wezenskenmerk van Nederland en de Nederlanders. Door de actiegroep Urgenda gelijk te geven, draagt het de regering in feite op dictatoriaal in te grijpen. Want als het kabinet zich wil houden aan het vonnis – eind 2020 moet de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 25 procent zijn teruggedrongen – moet het kabinet draconische maatregelen nemen. Niet passend in de Nederlandse situatie. Met ingrijpende gevolgen voor burgers, boeren en buitenlui. Met faillissementen, bedrijfssluitingen en verlies van banen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.