Premium Lock Begrotingsoverschot is een luxeprobleem, maar wel een probleem

24 december 2019Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De overheid realiseerde over de eerste drie kwartalen van 2019 een overschot van meer dan 14 miljard euro, terwijl het kabinet eerder nog uitging van een overschot van 10,4 miljard euro voor heel 2019, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Maar wat moet de overheid doen nu het geld tegen de plinten klotst? Een eenduidig antwoord valt lastig te geven, vindt Jeroen van Wensen.

De staatsschuld stond begin oktober op 395 miljard euro. Dat is 49,1% van het nationaal inkomen (bbp), een percentage dat het laatst is gezien voor de financiële crisis. In 2008 stond de schuldquote (staatsschuld gedeeld door bbp) op 44 procent, om eind 2015 te pieken op 69 procent. Sindsdien is een daling ingezet. Het gevolg van een stijgend bbp en een overheid die begrotingsoverschotten gebruikt om de staatsschuld te verminderen. Alleen al in het derde kwartaal van 2019 wist het kabinet 9 miljard euro af te lossen (cijfers daarover bij het CBS).

Maar wat nu te doen?

De vraag die nu op tafel ligt: moet de overheid het zuinige beleid blijven voortzetten, of moet het stoppen met aflossen en starten met geld uitgeven?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw