De overheid realiseerde over de eerste drie kwartalen van 2019 een overschot van meer dan 14 miljard euro, terwijl het kabinet eerder nog uitging van een overschot van 10,4 miljard euro voor heel 2019, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Maar wat moet de overheid doen nu het geld tegen de plinten klotst? Een eenduidig antwoord valt lastig te geven, vindt Jeroen van Wensen.
De staatsschuld stond begin oktober op 395 miljard euro. Dat is 49,1% van het nationaal inkomen (bbp), een percentage dat het laatst is gezien voor de financiële crisis. In 2008 stond de schuldquote (staatsschuld gedeeld door bbp) op 44 procent, om eind 2015 te pieken op 69 procent. Sindsdien is een daling ingezet. Het gevolg van een stijgend bbp en een overheid die begrotingsoverschotten gebruikt om de staatsschuld te verminderen. Alleen al in het derde kwartaal van 2019 wist het kabinet 9 miljard euro af te lossen (cijfers daarover bij het CBS).
Maar wat nu te doen?
De vraag die nu op tafel ligt: moet de overheid het zuinige beleid blijven voortzetten, of moet het stoppen met aflossen en starten met geld uitgeven?
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.