Aerden Onno Aerden

Geachte Gert-Jan Hox, hoeveel is Matthijs van Nieuwkerk u waard?

14 december 2019Leestijd: 3 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Gert-Jan Hox, directeur van omroep BNNVARA. ‘Stop met het ondermijnen van de afspraak dat alle presentatoren onder de Balkenendenorm blijven.’

Het is weer zover: gedonder in Hilversum. Alweer over de exorbitante verdiensten van een bepaalde presentator. U was degene die precies een jaar geleden – samen met de deze week alweer opgestapte Karin van Gilst – als directeur een frisse wind zou laten waaien door het omroepconstruct BNNVARA.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Maar de goudgerande deal die uw coryfee Matthijs van Nieuwkerk bleek te hebben gemaakt voor de presentatie van het programma College Tour liet u ongemoeid. Van Nieuwkerk had bedongen dat het productiebedrijf Medialane het programma bij de NTR zou produceren zodra hij het stokje van Twan Huys zou overnemen. Via die bevriende club zou hij dan ongemerkt ook worden betaald voor ‘formatontwikkeling’.

Formatontwikkeling? Het programma staat als een huis, daar hoeft weinig meer aan te gebeuren. Toch gingen de kosten per uitzending omhoog van 55.000 euro naar 79.000 euro – 43 procent meer, uitsluitend vanwege het extra geld voor Van Nieuwkerk, meldde De Telegraaf donderdag.

Ver boven de Balkenende-norm

Van Nieuwkerk blijft zo opnieuw ver boven de Balkenende-norm (een comfortabele 187.000 euro per jaar) verdienen. Mediaminister Slob kreeg van u noch van de NTR (waar BNNVARA-gezichten kennelijk probleemloos kunnen bijverdienen) iets te horen. Het was de Algemene Rekenkamer die de constructie deze week boven tafel kreeg.

Minister in zijn hemd, belastingbetalers opnieuw verontwaardigd.

Goed. U bent de belangrijkste werkgever van Van Nieuwkerk. En u draagt een deel van de verantwoordelijkheid voor het imago van de publieke omroep. Laten we zeggen dat u een van de echte leiders in Hilversum bent.

Is die kruiwagen vol geld echt nodig?

Weet u wat echte leiders doen? Die gaan ook met het beste paard van stal het gesprek aan als blijkt dat die hun morele kompas weer even scherp moeten krijgen. Hoeveel geld is genoeg? Heeft Van Nieuwkerk de afgelopen jaren al niet, blind voor maatschappelijke kritiek en interne regelgeving, miljoenen kunnen verdienen? Moet daar tegen het eind van zijn loopbaan bij de publieke omroep nou echt nog een kruiwagen vol geld bij? Dat zouden de vragen moeten zijn die u aan uw onbetwiste toptalent zou moeten stellen. Om hem er daarna van te overtuigen dat een flirt met de NTR prima is, maar: netjes volgens de regels. Dat die regels niet zijn bedacht om opgerekt te worden, om er gaten in te vinden voor deerniswekkende constructies, maar om na te volgen.

Maar ja. Nog dit voorjaar stelde u dat Van Nieuwkerk ‘juist méér moet kunnen verdienen’ dan het halve miljoen per jaar dat hij – nog zonder side deals – al bij u opstrijkt. De Balkenendenorm? Die regel moet weg!

De minister doet er goed aan die waangedachte tijdens het komende onderhoud van tafel te vegen. Het moet nog maar een keer worden gezegd: zowel uw salaris als dat van Van Nieuwkerk wordt betaald door de belastingbetaler. Dat vergt enige bescheidenheid. Hoeveel is Van Nieuwkerk, die deze week in zijn eigen DWDD al opzichtig suggereerde dat hij gaat stoppen, u waard? Weegt het halsstarrig ondermijnen van de salarisafspraken op tegen het maatschappelijke tumult? Wie wil grootverdienen, stapt over naar de commerciëlen. Met alle risico’s van dien. Vraagt u maar aan Van Nieuwkerks voorganger bij College Tour.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.