Hugo Camps Hugo Camps

Er zit meer spanning op VVV-Sparta dan op dat hele EK

02 december 2019Leestijd: 4 minuten

De loting van het EK voetbal, waar Nederland is gekoppeld aan Oekraïne en Oostenrijk, doet Hugo Camps nog niet reikhalzend uitkijken naar komende zomer. Wel geniet hij van Noa Lang en Virgil van Dijk, en is hij bezorgd over PSV en Max Verstappen.

Ronald Koeman heeft de Rode Duivels uitgeroepen tot absolute favoriet van het komende EK. Nochtans heeft Nederland gunstig geloot op de achterlijke plechtigheid in Boekarest. De poule des doods is voor Portugal, Frankrijk en Duitsland. Oranje speelt drie thuiswedstrijden in de Johan Cruijff Arena: tegen Oekraïne en Oostenrijk, en tegen een nog onbekend land.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

De loting voor het EK was vooraf al grotendeels bekend, wat andermaal een vloek was aan de rand van corruptie. De poulewedstrijden zijn voor de 24 deelnemers met twaalf speelsteden nog perfect te manipuleren. In de poule des doods kunnen zowel Duitsland en Portugal als Frankrijk de volgende ronde halen, met enig rekenwerk. Er zit meer spanning op VVV-Sparta dan op dat hele EK.

Oranje is beslist niet kansloos. Het thuisvoordeel is toch een geschenk, ook al omdat het legioen uitgehongerd is. De Johan Cruijff Arena heeft een juichcultuur, al was het maar met De Toppers. Overigens speelt Oranje weer aantrekkelijk voetbal en zijn de onderlinge evenwichten in het elftal solide.

De toevoer van talenten houdt niet op: nu is Ajacied Noa Lang opgestaan

En de toevoer van talenten houdt niet op. Nu staat een oud-Feyenoorder, bekeerd tot Ajacied, Noa Lang, voor de poort van Oranje te trappelen. De twintigjarige neofiet schoot er tegen FC Twente drie in. Na een achterstand van 2-0. Hij is weer zo’n ranke, opgeschoten voetballer die je laat denken dat Ajax aan genetische manipulatie doet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de competitie wordt het treurlied PSV steeds langer. Met moeite een gelijkspel tegen Emmen, dan wenkt amateurvoetbal. Vier dagen eerder werd nog een pijnlijke rammeling van Sporting Lissabon geïncasseerd voor de Europa League. Mark van Bommel is in luttele weken tien jaar ouder geworden. De ogen gaan steeds dieper liggen in het gelaat. De woede is zo groot dat de lippen niet meer samenvallen met de woorden.

Lees ook dit interview met Willem van Hanegem

De Kromme: ‘Ik ben helemaal niet negatief’

Nederland heeft weer culthelden. Willem van Hanegem achterna. Vooreerst is er Max Verstappen. Zondag schreef hij historie door als eerste Nederlander als derde te eindigen in de eindstand van het Formule 1-kampioenschap. Hij won drie F1-races en dynamiteerde verloren wedstrijden. Rocker op vier wielen. Hij heeft het respect van  de grote coureurs verworven, al blijft er stevige kritiek op zijn rijstijl.  Maar ook in Abu Dhabi zat de tribune vol met oranjehemden. Verstappen wordt achternagelopen zoals destijds de Bhagwan. Formule 1 is een inside-wereldje.

Rijkunst Verstappen lijdt geen twijfel, zijn karakter wel

De halve Nederlander heeft de ambitie om wereldkampioen te worden. Met zijn rijkunst kan dat, met zijn karakter iets minder. Zijn provocaties zijn soms te bot. Zijn bescheidenheid te onvoltooid. En hij blijft een provinciaal in een wereld van glamour en glitter. Maar als ruwe diamant is hij ongeëvenaard.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kerstmis nadert en dan wordt gestrooid met biografieën. Na de turf over Johan Cruijff heeft Marco van Basten in zijn ziel laten kijken. Ooit de beste voetballer van de wereld, maar geplaagd door een enkelblessure die niet wou genezen. De biografie van San Marco is een lijdensverhaal. Hij zegt zelf dat hij op de bodem van het bestaan heeft gezeten. Als voetballer deed hij dat soort uitspraken niet. Hij bleef ingeblikt als wereldvedette. Het voetballeven van Van Basten is er uiteindelijk een van tragiek geworden. Niet eens dertig jaar moest hij stoppen. Tijdens een laatste loopje door San Siro begon coach Fabio Capello hevig te huilen. En velen met hem. Marco hield het bij een ingevroren glimlach.

Van Dijk: een van de besten ter wereld én een summum van beschaving

Virgil van Dijk is samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo genomineerd voor de Gouden Bal. Het is op zich een vorm van transcendentie voor de centrale verdediger die relatief laat op stoom is gekomen in zijn carrière. Maar nu zowel bij Liverpool als bij Oranje het betrouwbaarste sluitstuk in de defensie. Regisseur van de stilte want schreeuwen doet hij bijna nooit. Virgil is een summum van beschaving en dat kom je bij verdedigers in de Premier League niet vaak tegen.

Alle prijzen die hij nog in ontvangst zal nemen, zijn verdiend. Sportman van het Jaar? Ik zeg meteen ja. En nu toch Kerst en Oudjaar naderen, zou ik hem en zijn geliefden een intieme nachtmis willen toewensen en nadien een uitbundig diner met wijn die weent in de rand van het glas.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.