Beleggen in olie: bepaald niet waanzinnig

26 december 2019Leestijd: 3 minuten
Oliewinning in Reeves County in de Amerikaanse staat Texas - Getty Images

Traditionele olie- en gasbedrijven waren lang de hoeksteen van elke beleggingsportefeuille, maar gelden nu als kiezel in de schoen voor beleggers die zichzelf als groen willen afficheren. De keuze er minder in te beleggen wordt lastiger naarmate ‘vieze’ energiebedrijven in de komende jaren betere rendementen laten zien, schrijft Marijn Jongsma.

En dat zou al in 2020 het geval kunnen zijn, denken ze bij Saxo Bank. In december publiceert deze Deense instelling traditioneel tien ‘waanzinnige’ voorspellingen voor het nieuwe jaar. Ze wijzen daarbij op mogelijke gebeurtenissen, de ene waarschijnlijker dan de ander, die grote gevolgen kunnen hebben voor beleggers en daarom op hun radarscherm zouden moeten staan.

Marijn Jongsma (1969) is economisch redacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over financieel- en macro-economische onderwerpen.

Sommige daarvan zijn tamelijk zwart/wit: het vindt plaats of niet. Zoals een Democratische overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen of het vertrek van Hongarije uit de Europese Unie. De visie van Saxo op de energiesector beschrijft meer een trend die zich de komende jaren kan voltrekken en wordt bovendien door meer specialisten ondersteund.

Last van schaliegas en energietransitie

De bedrijfstak heeft last van twee ontwikkelingen. De prijzen van olie en gas zijn onder druk komen te staan door de Amerikaanse ‘schalierevolutie’. Met betere technieken bleek het mogelijk veel meer olie en gas uit de Amerikaanse bodem te halen. Dit najaar werden de Verenigde Staten zelfs weer een netto-exporteur van olie.

De andere trend is de omschakeling naar duurzame energie in de strijd tegen de klimaatopwarming. Grote beleggers staan onder druk om minder te beleggen in fossiele brandstoffen en juist geld te schuiven richting ‘groene’ ondernemingen.

Wie olieaandeel koopt, krijgt 20 procent korting

Het gevolg van deze krachten, analyseert Saxo, is dat de traditionele energiebedrijven steeds duurder zijn geworden ten opzichte van de ‘schone’ nieuwe varianten. Wie een aandeel in een olie- of gasmaatschappij wil kopen, krijgt een feitelijk een korting van ruim 20 procent, zo berekenden de Deense bankiers.

Lees ook het commentaar van Bram Hahn:

Wereld heeft niet minder, maar méér olie nodig

Nou is het kopen van een aandeel omdat het goedkoop is doorgaans geen verstandige beleggingsstrategie, simpelweg omdat er waarschijnlijk een goede reden is waarom de meeste beleggers minder happig zijn. Er is dus een ontwikkeling nodig die het tij kan keren. Saxo wijst op een aantal mogelijke scenario’s.

Olie- en gasbedrijven kunnen zich ontwikkelen tot de grote verrassing van 2020

Een kleine stijging van de vraag kan al leiden tot een stevige stijging van de olie- en gasprijzen, omdat de afgelopen vijf jaar op wereldschaal relatief weinig is geïnvesteerd in de ontwikkeling van olie- en gasvelden. Saxo staat daarin bepaald niet alleen: analisten waarschuwen al langer voor tekorten in de nabije toekomst, ervan uitgaande dat de Amerikaanse productie halverwege de jaren twintig het hoogtepunt bereikt.  Op korte termijn kan het aanbod dalen door een verdere beperking van de olieproductie door de Opec, het kartel van olie-exporterende landen.

Op die manier kunnen olie- en gasbedrijven zich ontwikkelen tot de grote verrassing van 2020. En omgekeerd kan er sprake zijn van een verminderde belangstelling voor schone energiebedrijven, die volgens de Denen vooralsnog geld verbranden in plaats van rendement te maken.

Centraal in deze visie staat de verwachting dat fossiele brandstoffen, of we dat nu leuk vinden of niet, de komende decennia een cruciale rol zal spelen in de energievoorziening. Gezien het huidige wereldwijde marktaandeel van 80 procent kan dat ook weinig anders. Zo beschouwd zijn de plannen van de Europese Unie om in 2050 het eerste volledig klimaatneutrale continent te maken, waanzinniger dan de voorspelling van Saxo Bank.