Robbert de Witt

Vreemd: alleen omstreden Israëlische producten krijgen een etiketje

13 november 2019

Europees Hof oordeelt dat burgers het recht hebben om goed te worden geïnformeerd over producten uit ‘bezette Palestijnse gebieden’. Okay, schrijft Robbert de Witt. Maar waarom wordt nu weer alleen Israël tot doelwit gemaakt?

Het gaat maar om een paar kleine lettertjes op een etiket, maar heeft grote politieke implicaties. Op Israëlische flessen wijn of potjes olijven, geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever, mag voortaan geen ‘Made in Israël’ meer staan, oordeelde het Europees Hof dinsdag. Volgens de Europese rechters is ‘de staat Israël in de Palestijnse Gebieden een bezettende macht en geen soevereine entiteit’.

Europese burgers hebben het recht ‘goed te worden geïnformeerd’ over de herkomst van zulke producten, aldus het Hof. Vervolgens kunnen ze een betere afweging maken of ze zulke producten misschien liever niet kopen uit ‘ethische overwegingen of met het oog op het internationaal recht’.

Uitgebreid etiketten bestuderen

Het zal weinig uitmaken voor de meeste consumenten, die toch zelden uitgebreid etiketten bestuderen om er ethische of politieke conclusies aan te verbinden.

Maar de uitspraak is wel een mijlpaal in de relatie tussen de Europese Unie en Israël. Dat de EU de Israëlische nederzettingen in Palestijns Gebied als illegaal beschouwt, is geen papieren standpunt meer. Het is de bedoeling dat burgers flessen wijn die daarvandaan komt, in het schap laten liggen en dat daarmee de druk op Israël wordt verhoogd om de nederzettingen te ontruimen.

Ondergeschikt aan politiek opportunisme

Palestijnse politici zijn tevreden, maar niet meer dan dat. Want de verplichte labels gaan hun niet ver genoeg: Israëlische producten gemaakt op de Westelijke Jordaanoever, moeten helemaal worden verboden. Zoals bekend van Palestijnse leiders is het lot van gewone Palestijnen hierin ondergeschikt aan politiek opportunisme. Want Israëlische bedrijven en fabrieken op de Westelijke Jordaanoever bieden werk aan duizenden Palestijnen en hun banen staan dus op het spel.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt terug: Laffe anti-Israëlmotie siert GroenLinks niet

Israëlische politici vrezen dat het de ‘boycot Israël-beweging’ in de kaart zal spelen. Ongetwijfeld klopt dat. De volgende stap: ook producten van Israëlische bedrijven in Israël die direct of indirect betrokken zijn bij nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem, zullen verdacht worden gemaakt.

Andere Israëlische reacties – de uitspraak bewijst dat Europa antisemitisch is, en dat er net zo goed gele sterren op flessen wijn kunnen worden geplakt – klinken dan weer hysterisch.

Tibet, de Westelijke Sahara, Cyprus?

Maar vreemd is het wel, dat juist Israël er wordt uitgepikt om maatregelen tegen te nemen. Zoals ook aan de lopende band gebeurt bij de diverse gremia van de Verenigde Naties.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken merkt terecht op dat er wereldwijd meer dan tweehonderd gebieden zijn die door verschillende landen worden geclaimd. Denk aan Tibet, de Westelijke Sahara en Cyprus.

Daarover hoeven Europese burgers blijkbaar niet goed te worden geïnformeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.