Afshin Ellian Afshin Ellian

Iran bewijst keer op keer Trumps gelijk om uit atoomakkoord te stappen

22 november 2019

De Islamitische Republiek Iran lijkt in oorlog met de eigen bevolking, schrijft Afshin Ellian. Al een paar dagen treedt de Revolutionaire Garde hard op tegen de demonstranten: ze schieten gericht op ongewapende burgers.

In ruim honderd steden in Iran zijn boze burgers de straat op gegaan. Er zijn al ruim 138 doden gevallen. Duizenden zijn gearresteerd. Wederom spelen vrouwen een prominente rol in de demonstraties en bij de organisatie ervan. De ayatollahs moeten dus vooral hun eigen vrouwen vrezen. Zo vormt niet een mogelijke Amerikaanse aanval, maar de protesterende Iraanse vrouw een levensechte bedreiging voor het theocratische regime.

Artikel gaat verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De druppel die de emmer deed overlopen, was de plotse verhoging van de benzineprijs: van 1.500 toman (0,03 euro) naar ruim 5.000 toman per liter (0,11 euro). Automobilisten hebben recht op 60 liter per maand voor de staatsprijs van 5.000 toman. De rest moeten ze op de vrije markt kopen. Daarvoor bestaat uiteraard geen prijslimiet.

Dit is geen economisch protest

Het is wel erg ironisch: een olieland verhoogt de benzineprijs. Het zou van naïviteit getuigen als wij deze protesten als een economische kwestie zouden duiden. Als het alleen om economische beweegredenen was, zouden de demonstranten niet massaal leuzen uitroepen tegen het regime als geheel en tegen Hassan Rohani (president) en Ali Khamenei (de opperste leider) in het bijzonder. Deze demonstranten willen een regimeverandering.

Opnieuw scandeerden Iraniërs leuzen tegen de steun van hun regime aan Hamas, Hezbollah en de Houthi’s. Khamenei beschouwt kennelijk niet de gewone Iraniërs, maar deze terreurgroepen en hun leden als zijn volk.

Iraakse regering en veiligheidsapparaten gedomineerd door Teheran

De olie-installaties van Iran zijn verouderd en modernisering daarvan is afhankelijk van buitenlandse bedrijven. De inmenging van Iran in buitenlandse conflicten jaagt internationale bedrijven angst aan. Het Iraanse regime destabiliseert het Midden-Oosten. Daardoor komt Iran continu in conflict met andere regionale staten.

Hier en elders heb ik vaak aan de orde gesteld dat de Iraakse regering en veiligheidsapparaten worden gedomineerd door Teheran. Dit is nu volledig bewezen: zevenhonderd pagina’s geheime Iraanse documenten zijn in handen van webzine The Intercept.

Dit collectief van onderzoeksjournalisten en klokkenluiders ontving van een bron de geheime communicatie tussen Iran en Iraakse politici, inlichtingen- en veiligheidsdiensten en militairen. Na verificatie van de authenticiteit stelden ze die ter beschikking aan kranten als The New York Times. Waarschijnlijk is de bron een Irakees.

Iraanse milities speelden cruciale rol bij onderdrukken protesten Irak

De geheime berichten liegen er niet om: de Iraanse staat oefent daadwerkelijk controle uit over de premier, ministers, parlementariërs, officieren en topambtenaren van Irak. Irak is in de greep van het Iraanse regime. Iraanse milities speelden daarom een cruciale rol bij het onderdrukken van protesten in Irak.

In 2011, nadat de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama besloot om de Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken, heeft de Iraanse Revolutionaire Garde CIA-informanten gerekruteerd om via hen adressen van Amerikaanse officieren, CIA-safehouses in Irak en elders te achterhalen. De Revolutionaire Garde wist via deze weg zelfs zijn eigen spionnen in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de CIA te planten. Het is veelzeggend dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hierover geen commentaar geeft. Natuurlijk is het moeilijk erkennen dat ook Amerikaanse instituties waren geïnfiltreerd door het Iraanse regime.

Uit de gelekte documenten blijkt wie de kalief en onderkalief van het Midden-Oosten zijn: de Iraanse leider Ali Khamenei en generaal Qassim Soleimani. Soleimani is commandant van de Quds-divisie van de Revolutionaire Garde, die internationale milities als Hezbollah en Hamas ondersteunt.

Ook nieuwe feiten over nucleaire programma

Ook over het Iraanse nucleaire programma zijn nieuwe feiten boven tafel gekomen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei enkele jaren geleden dat Iran op een geheime locatie aan verrijkt uranium werkt. De waarschijnlijke plaats van deze activiteiten is Turquzabad bij Teheran. Netanyahu werd destijds niet serieus genomen.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap kwam in september tot de conclusie dat ‘natuurlijke uraniumdeeltjes (…) waren aangetroffen bij een locatie in Iran, die niet was gemeld bij het agentschap’.

De ‘geheime nucleaire opslagplaats’ waarover Netanyahu sprak, blijkt te bestaan.

Despoten haten altijd hun eigen volk

Drie activiteiten van het regime van ayatollahs jagen internationale bedrijven en de staten in het Midden-Oosten schrik aan: de ballistische raketten van Iran, de excessieve militaire bemoeienis en inmenging door inlichtingendiensten van Iran in andere landen (Libanon, Irak, Syrië en Jemen) en het nucleaire project van Teheran.

Khamenei noemde de recente protesten een veiligheidskwestie en niet een volksprotest van gewone Iraniërs. Daarnaast zei hij dat Amerika en Israël achter de protesten zitten. President Rohani’s kennisgeving was nog brutaler dan die van Khamenei: de demonstranten zijn agenten van Israël, Amerika en Saudi-Arabië.

Ik heb vele beelden van die protesten bestudeerd, maar ik zag geen enkele Amerikaan, Israëliër of Saudiër. Wie zijn eigen bevolking als handlangers van andere landen bestempelt, haat zijn eigen volk en moet een nieuw volk zoeken. Despoten haten altijd hun eigen volk, tenzij het volk de wil van de tiran blindelings gehoorzaamt.

Alle genoemde feiten bevestigen de juistheid van president Trumps besluit om het nucleaire akkoord met het Iraanse regime op te zeggen.

Terwijl de Europese Unie slaapt, moordt en plundert Khamenei in Iran, Irak, Syrië en Jemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.