Onno Aerden

Geachte mevrouw Broekers-Knol, zet uitgeprocedeerde Marokkanen uit

23 november 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan staatssecretaris Asielbeleid Ankie Broekers-Knol (VVD): passeer de dove Marokkaanse minister en zet uitgeprocedeerde Marokkanen uit.

Een diplomatieke klap in uw gezicht en in het gezicht van het Nederlandse kabinet – dat is de weigering deze week van de Marokkaanse regering om met u te praten over het opnemen van uitgeprocedeerde Marokkaanse asielzoekers. U moest dat de Tweede Kamer gaan vertellen, die boos reageerde. ‘Het is niet zo dat ik vergeefs op de deur van een ministerie heb staan kloppen. Mij is te kennen gegeven dat het geen zin heeft om langs te gaan, want ik zou daar niet binnenkomen,’ zei u.

Oplopende instroom asielzoekers

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Het is goed dat u juist nu stevig met Marokko gaat praten. Nederland kampt na een paar jaar van relatieve rust opnieuw met een oplopende instroom van asielzoekers. Daartussen zitten merkwaardige nieuwkomers: zo nam afgelopen week een grote groep Moldaviërs de bus naar opvangplaats Ter Apel. Nederland is het enige Europese land dat Moldavië als onveilig kwalificeert.

Niet alleen de instroom groeit – het Centraal Orgaan opvang asielzoekers rekent voor komend jaar op 5.000 nieuwe opvangplaatsen – ook de afhandeling van aanvragen kost steeds meer tijd. Er is een stuwmeer ontstaan van asielzoekers die soms jaren wachten op een beslissing of ze mogen blijven of niet.

Het maatschappelijk draagvlak voor de integratie van al die nieuwkomers staat onder druk. Dat komt niet in de laatste plaats door bestuurlijke laksheid als het gaat om uitgeprocedeerden. Amsterdam spant wat dat betreft de kroon. Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen eindeloos tijdrekken in telkens andere gekraakte woningen en bedrijfsruimten – tot groot ongenoegen van de bevolking. De politie mag ze op gezette tijden verjagen, zoals afgelopen week nog, maar GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink werkt aan permanente opvang. Er is al een gemeentelijk ‘Loket Ongedocumenteerden’ – de wereld op zijn kop. Goed dat u wél de noodzakelijke actie onderneemt.

Weigering om te praten is schandalig

De ministeriële weigering om te praten over het terugnemen van Marokkanen in hun moederland is schandalig. Marokko, dat altijd hoog opgeeft over het dubbele paspoort van zijn onderdanen, dat Marokkanen in het buitenland net als Turkije nog altijd als landgenoten beschouwt en op allerlei manieren de integratie bemoeilijkt – je zou zeggen dat ze hun verloren schapen een warm welkom zouden bereiden. Het is ook een veilig land. Duizenden al dan niet Marokkaanse Nederlanders genieten er elk jaar een fijne vakantie. Vrijdagavond meldde uw collega-minister Kaag dat er alsnog beweging zit aan Marokkaanse kant – laten we het hopen.

Zet, zoals de Tweede Kamer wil, alle uitgeprocedeerde Marokkanen uit – en telkens opnieuw zodra ze terugkomen. Ontmoedig hen, en al die andere gelukszoekers uit veilige landen, om eenmaal afgewezen opnieuw de gok te wagen. Het belast de uitvoeringsinstanties, vervuilt het gerechtelijk systeem, zet onze samenleving onder druk. En last but not least: het verkleint het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen die wél uit onveilige gebieden komen.

Trek een lijn: uitgeprocedeerd betekent enkele reis naar het moederland, of ze dat daar nou willen of niet. Dat zal die dove ministers daar leren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.