Onno Aerden

Geachte Erik Akerboom, breng eerst eens uw huis op orde

30 november 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie: niet mekkeren over een tekort aan mensen voordat u de effectiviteit van uw organisatie hebt verhoogd.

Excuses dat ik u, zo kort na mijn vorige vingerwijzing, opnieuw lastigval. De aanleiding deze keer kent u: een tsunami van gejeremieer in de nationale media. Onderbezetting, geldtekort. Nu luidt uw organisatie al op gezette tijden de noodklok, vaak over publicitair gevoelige kwesties: drugs, zedenzaken.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Dit keer gaven de burgemeesters van de twee grootste – en allebei nogal misdaadgevoelige – steden de voorzet. Alsof ze het op een akkoordje hadden gegooid, begonnen zij eenstemmig een nieuwe ronde van nationale klaagzang. Femke Halsema (GroenLinks) moet hard ingrijpen in het hoofdstedelijke korps: ‘pijnlijk, maar noodzakelijk’.

Even eerder had haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb (PvdA) ook al naar noodmaatregelen gegrepen. Die bestuurlijke ‘cry for help’ miste zijn uitwerking niet. De media doken op de kwestie, die afgelopen donderdag op Radio 1 door een politievakbondsman nog als ‘rampzalig’ werd gekwalificeerd: ‘Het is eigenlijk al te laat’ klonk het zelfs.

Een dag eerder, ook op de nationale radio, mocht de voorzitter van de Nationale Politiebond Jan Struijs in al even robuuste woorden reageren op de problemen: ‘Dit is echt beroerd‘.

1-0 voor de misdaad

Over de consequenties van dit tranendal hoeven de media niet lang na te denken: dat is uiteraard 1-0 voor de misdaad.

En, u kent de nieuwscarrousel net zo goed als ik: bij ophef volgt een bericht uit Den Haag. In dit geval van Justitieminister Ferdinand Grapperhaus (CDA), die u keuzearmoede verwijt.

Mij vallen twee zaken op. Ten eerste uw eigen reputatieonderzoek (pdf) van een paar maanden geleden. Dat laat juist zien dat het vertrouwen in de politie op recordhoogte staat.

Ik garandeer u: dit soort klaagzangen schaden dat vertrouwen, dat zoals bekend is te voet komt en te paard gaat. In dat kader een tweede observatie: een persbericht uit uw eigen koker van afgelopen maart. Noodhulpteams, stelden door u ingeroepen onderzoekers, moeten maar weer worden opgeheven. Er is te weinig werk, het is allemaal te bedacht, te ineffectief.

Meer managers dan uitvoerende krachten

Een van de wetenschappers achter het onderzoek mocht donderdag op Radio 1 deze en andere tamelijk schokkende bevindingen over de efficiëntie van de Nationale Politie toelichten – en passant werd gemeld dat de politie inmiddels meer managers telt dan uitvoerende krachten. Niet dat die topzwaarte tot resultaat leidt, overigens. Er is sprake van intern geruzie, vertrouwenscrisissen, papieren schuiven. In steden als Leiden rollen leidinggevenden en stafmedewerkers over straat.

Kortom. Alle heisa over salarissen is op zich niet onredelijk. Zo helpt het niet dat agenten in grote steden nauwelijks meer in de buurt van hun werk kunnen wonen: te duur.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven terug: Meer agenten? Amsterdam moet eerst maar eens kritisch naar zichzelf kijken

De salarissen moeten omhoog, het aanzien van uw medewerkers ook. Maar de vraag die u zichzelf ook maar eens moet stellen, is deze: zou het helpen als u de effectiviteit van de politie eerst maar eens fors verhoogt? Zou dat niet net zo goed leiden tot meer gezag, meer aanzien – ja, meer trots op onze politie? Tot meer bereidheid onder jongeren voor een carrière in het blauw?

Eerst het eigen huis op orde, alstublieft. Dan kunnen de stormballen altijd nog omhoog als het zonder ruzie, bureaucratie, management-overkill en wantrouwen nog niet lukt de misdaad te bestrijden zoals wij dat van uw organisatie verlangen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.