Marijn Jongsma Premium Corner

Crisis Belastingdienst is Tweede Kamer aan te rekenen

30 november 2019

D66-staatssecretaris Menno Snel (Financiën) ging diep door het stof in de affaire rond de kinderopvangtoeslagen, maar dat is kennelijk niet genoeg. Volgens RTL Nieuws en Trouw onderzoekt de Tweede Kamer of de bewindsman en zijn ambtenaren strafrechtelijk vervolgd kunnen worden wegens mogelijke ‘ambtsmisdrijven’. Ze vergeten gemakshalve waarom een strenger beleid werd ingezet, schrijft Marijn Jongsma.

Het begon allemaal met een groep van 300 ouders. De toeslag voor kinderopvang werd bij hen wegens vermoeden van fraude stopgezet, en eerder verstrekte toeslagen teruggevorderd. Ouders die konden aantonen dat er van misbruik geen sprake was, kregen bij de belastingdienst toch nul op het rekest. De gedupeerden krijgen inmiddels het geld plus schadevergoeding. Snel bood meerdere malen zijn excuses aan voor de gang van zaken bij ‘zijn’ belastingdienst: het was ‘echt, echt niet oké’ wat daar is gebeurd.

Kamerleden voorzien belastingsysteem geregeld van toeters en bellen

Natuurlijk is het niet oké als mensen worden vermalen in de tandwielen van de bureaucratie. Maar intussen tekent zich een patroon af dat de Tweede Kamerleden zelf is aan te rekenen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.