Mkb’ers potten geld op, maar kunnen dat beter niet doen

03 november 2019Leestijd: 1 minuut
Grote drukte bij de gebakkraam. Op de laatste dag van het jaar worden de oliebollen voor oudejaarsavond gekocht. ANP

Hoewel het goed gaat met de economie, pot het midden- en kleinbedrijf (mkb) geld op in plaats van het te investeren. Dat komt mede door zwalkend overheidsbeleid, zegt Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, in Het Financieele Dagblad. Nicolette van den Hout is het met hem eens.

Vonhof noemt diverse voorbeelden: de beloofde, maar uitgestelde verlaging van de vennootschapsbelasting, de strengere regels voor de stikstofuitstoot, de PFAS-norm. Ook de invoering van de nieuwe arbeidsmarktwet zorgt voor onzekerheid, terwijl onduidelijk blijft waarin ondernemers moeten investeren om de klimaatdoelstellingen te halen.

Tel daarbij op de onzekerheid over de Brexit en de handelsoorlog die gaande is, en duidelijk is waarom ondernemers hun hand op de knip houden. Bovendien zit de afgelopen crisis nog vers in het geheugen en willen ondernemers meer vet op de botten voor het geval er een nieuwe crisis uitbreekt.

Volgens Vonhof is het gevaarlijk om niet te investeren, omdat de concurrentiepositie van bedrijven er minder sterk door wordt en ze in problemen kunnen komen als de economie vertraagt. Vonhof roept ondernemers dan ook op om juist nu te investeren, nu de economie goed draait, om beter bestand te zijn tegen economische tegenwind.

Vonhof heeft gelijk. Het zou sowieso goed zijn als er meer wordt geïnvesteerd door het midden- en kleinbedrijf, omdat het mkb goed is voor 71 procent van de werkgelegenheid. De hele economie heeft er baat bij.