Jeroen van Wensen

Jaag houders aflossingsvrije hypotheek niet op kosten!

12 oktober 2019Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde donderdag voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek. Daarvan lopen er rond 2035 veel af, juist op het moment dat ook veel huiseigenaren met pensioen gaan. Het pensioeninkomen kan dan te laag zijn om de hypotheek te verlengen, schrijft Jeroen van Wensen. Help deze groep met financieel advies.

Als het inkomen te laag is en de klant daarnaast niet genoeg spaargeld heeft om de hypotheek af te lossen, blijft verhuizen als enige mogelijkheid over. De AFM vreest een verhuisgolf, met heftige gevolgen voor de huizenmarkt. Gezamenlijk hebben 2,7 miljoen huishoudens voor 310 miljard euro aan aflossingsvrije hypotheekschuld uitstaan.

De AFM en de banken werken aan een zogenoemde betaalbaarheidstoets. Klanten krijgen daarmee een inschatting van hun mogelijkheden om de  hypotheek te herfinancieren. De banken hebben tot nu toe bij ongeveer 6.000 huishoudens een mogelijk probleem geconstateerd.

Provisieverbod als sta-in-de-weg

De betaalbaarheidstoets verdient lof, want voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Hopelijk vinden daarom alle 2,7 miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek hun weg naar de toets. Ter geruststelling: het grootste deel van de huishoudens komt niet in de problemen.

Het is nu aan de politiek om dit goede initiatief verder te ondersteunen. Wanneer uit de toets een probleem met de herfinanciering blijkt, dan moet de klant betalen voor advies over de oplossing ervan. Een gevolg van het provisieverbod, dat in 2013 is ingevoerd om een nieuwe woekerpolisaffaire te voorkomen. Maar het kan natuurlijk nooit de bedoeling van het provisieverbod zijn geweest om mensen met een financieel probleem onnodig op kosten te jagen. Een aanpassing van de wetgeving is daarom op zijn plaats.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.