Robbert de Witt Premium Corner

Ja, er is chaos in Londen. En toch verdienen de Britten meer respect

20 oktober 2019Leestijd: 3 minuten

Gezucht na ‘Super Saturday’: wéér dreigt het Brexit-proces langer te duren. Maar leedvermaak over de Britse worsteling is ongepast, schrijft Robbert de Witt. In de meeste andere landen zou zo’n proces zich in achterkamertjes afspelen – of zelfs met geweld worden opgelost.

Slechts drie keer eerder kwam het Britse parlement op een zaterdag bijeen om te stemmen. In 1939, een dag voordat de oorlog werd verklaard aan nazi-Duitsland. In 1956, tijdens de Suez-crisis. Tijdens de Falkland-oorlog, in 1982. En deze zaterdag dus, Super Saturday. Een duidelijk teken dat het om – opnieuw – een cruciale dag in de Britse geschiedenis ging.

Op een haar na leek Boris Johnson te slagen in zijn missie om zijn land vóór 31 oktober naar de uitgang van de Europese Unie te leiden. En ook nog eens met een akkoord over de echtscheiding. Maar een afvallige partijgenoot, Oliver Letwin, stak een stok in het wiel van de premier.

Licht aan het einde van de Kanaaltunnel

Johnson werd gedwongen om voor 23.00 uur (00.00 uur Nederlandse tijd) middels een brief om uitstel te vragen aan ‘Brussel’. Hij deed dat uiteindelijk, met openlijke weerzin. Met een niet ondertekend kopietje van een voorstel van het parlement voor zo’n brief. Gevolgd door een tweede brief waarin de Britse regering verklaart dat de eerste brief de wens van het parlement weerspiegelt, niet die van de regering. En in een derde brief zegt premier Johnsons dat nieuw uitstel schadelijk is voor het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU). Hij vraagt de EU-regeringsleiders gewoon door te gaan met het ratificeren van zijn deal.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.