Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Het staatsrecht kent geen zetelroof

08 oktober 2019

Doordat de VVD Wybren van Haga uit de fractie zette en Van Haga vervolgens besloot Kamerlid te blijven, telt de Tweede Kamer nu vijftien fracties. Geen record. In 2016 waren er, eveneens na afsplitsingen, zeventien fracties, schrijft Carla Joosten. Is er sprake van ‘zetelroof’?

Dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie door het besluit van Van Haga haar meerderheid in de Tweede Kamer verliest, is een te markeren feit. De betrokken partijen laten blijken dat zij niet aan zo’n meerderheid hechten. In de Eerste Kamer verloren ze die al eerder waardoor ze toch al steun van buiten de coalitie nodig hebben.

Of de bravoure waarmee het verlies van de 76ste zetel wordt gebagatelliseerd echt is, is de vraag. Beeldvorming domineert de politiek waardoor het gissen is naar wat zich in de fractiekamers afspeelt.

Hoe rechtmatig is zetelbehoud van Van Haga?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.