Staatsbezoek

Gelukkig geen domineesgedrag tijdens staatsbezoek aan India

17 oktober 2019

Het zijn elke avond weer mooie beelden in RTL Nieuws en het NOS Journaal. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima trekken deze week door India voor een staatsbezoek, waarbij ze de plaatselijke bevolking, zoals gewoonlijk, voor zich innemen met hun charme. Het stralende koninklijke duo vertegenwoordigt Nederland voorbeeldig, schrijft Gerry van der List.

Het vijfdaagse bezoek maakt ook weer eens een van de grote voordelen van het koningshuis duidelijk. Af en toe wordt in de Tweede Kamer gesteggeld over de kosten van de monarchie. Dat is heel goed. Zuinigheid past ook de Oranjes.

Koningshuis toont in India zijn economisch nut

Maar in India blijkt in elk geval het economisch nut van het vorstelijke instituut. In het kielzog van het koninklijk paar reizen vertegenwoordigers van bijna 150 vaderlandse bedrijven mee, die een mooie gelegenheid krijgen om zaken te doen in een reusachtig land dat zich steeds meer tot een economische grootmacht ontwikkelt.

In 2007 was dat heel anders. Toen gingen maar tien bedrijven met koningin Beatrix mee. Bovendien had de delegatie van de Tweede Kamer de opdracht gekregen de kinderarbeid in India aan de orde te stellen. Dit leidde tot begrijpelijke irritatie bij de gastheren, die het niet prettig vonden op de vingers te worden getikt door een klein landje zonder veel internationale macht.

Mensenrechtenkwesties verstoren de bilaterale contacten

Effect had de Nederlandse kritiek uiteraard niet. Ze bevredigde alleen maar de behoefte van Kamerleden aan het heffen van een vingertje dat het imago van Nederland als moreel gidsland moest bevestigen.

Mensenrechtenkwesties kunnen in allerlei internationale fora, zoals de Verenigde Naties, aan de orde worden gesteld. Maar in bilaterale contacten verstoren ze alleen maar de goede sfeer en de mogelijkheid voor beide partijen profijtelijke deals te sluiten. Goed is het dan ook dat Nederland nu in de Koning een echte koopman heeft die verfrissend weinig domineestrekjes vertoont.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.