Premium Lock Geachte Belinda van der Gaag, drugsgebruik is nóóit normaal

12 oktober 2019Leestijd: 2 minuten
Tweede dag muziekfestival Lowlands

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag: stop met drugsgebruikers als slachtoffers te zien van een ‘normaal’ systeem.

Als woordvoerder van het Rode Kruis mocht u gisteren de zegeningen toelichten van een nieuwe cursus ‘eerste hulp bij drank en drugs’.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

‘We adviseren zeker niet drugs te gebruiken, omdat dat nu eenmaal risico’s met zich meebrengt,’ zei u. ‘Maar omdat we zien dat drugs zijn genormaliseerd, zijn er meer mensen met klachten en willen we dat de bredere kennis beschikbaar is.’

Dat klinkt netjes – maar wacht even.

Drugs genormaliseerd?

Het ‘gewoon worden’ van schadelijk gedrag moeten gezaghebbende organisaties als de uwe juist te bestrijden. Drugsgebruik ís niet normaal. Dat zouden ook woordvoerders van het Rode Kruis telkens opnieuw hardop moeten zeggen: riskant, gevaarlijk, dom en vooral niet normaal.

Het Rode Kruis associeer ik nog altijd met hulpacties in zwaar getroffen gebieden elders op de wereld. Maar dat zal aan mij liggen. Inmiddels richt de hulpverlening zich ook op personen met problemen in Nederland. Kennelijk ook als die problemen door eigen, bewust gedrag in de hand zijn gewerkt. En dus zijn er blarenposten bij de Vierdaagse in Nijmegen en wordt ‘hulpverleend’ aan ongedocumenteerde migranten. En begint nu een cursus die hulpverlening aan ‘slachtoffers van drugsgebruik’ in het uitgaanscircuit moet verbeteren.

Om het slachtoffer beter te kunnen begrijpen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw