Philip van Tijn Premium Corner

Erdogans invasie: cynisme en absurdisme alom

13 oktober 2019

Zonder de steun van de Turken in Europa voor president Erdogan was de Turkse invasie in Noord-Syrië er nooit gekomen, schrijft Philip van Tijn.

Natuurlijk, iedereen heeft boter op zijn hoofd. De Amerikaanse president Donald Trump omdat hij zijn ‘troepen’ (in werkelijkheid een handjevol, maar doeltreffend genoeg) ineens terugtrok, Europa omdat het als gewoonlijk vergaderde in plaats van daadwerkelijk iets deed, Vladimir Poetin omdat deze zijn protégé Erdogan niet tegenhield. En vele anderen.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Maar dat betekent niet dat zij schuldig zijn, wel medeplichtig. Als u uw huisdeur laat openstaan en er wordt ingebroken, is toch echt de inbreker en niemand anders schuldig. De verkrachter is en blijft schuldig en niet het meisje dat een kort rokje droeg; in beschaafde landen zal geen advocaat dit ‘argument’ meer gebruiken.

De Koerden: altijd kind van de rekening

De Koerden zijn het kind van de rekening, zoals ze dat in de loop van de geschiedenis altijd zijn geweest. Een volk van 30 miljoen mensen, vooral verspreid over Syrië, Irak, Iran en Turkije en verder in heel veel andere landen. Een enkele maal waren ze dichtbij een eigen staat, maar steeds kwam er iets tussen en werden ze weer vermalen in de turbulentie van het Midden-Oosten. Vooral in en met het Ottomaanse Rijk hebben ze het altijd moeilijk gehad, tot de dag van vandaag. Want dat rijk in sterk verkleinde vorm is het hedendaagse Turkije en Erdogan beschouwt zich als de heerser van dat rijk anno 2019.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.