Bram Boxhoorn Premium Corner

China zal meer vrijheid in Hongkong nooit toestaan

09 oktober 2019Leestijd: 4 minuten

In Hongkong dreigt een herhaling van de bloedige opstand van 1989 op het Tiananmenplein, schrijft Bram Boxhoorn. Het Westen zal veroordeeld zijn toe te kijken, net als dertig jaar geleden.

Niet alleen de NAVO viert dit jaar zijn zeventigjarige bestaan. Ook de Volksrepubliek China heeft reden voor een feestje: ze bestaat dit jaar eveneens zeventig jaar. De viering ervan ging gepaard met een grote militaire parade op het Plein van de Hemelse Vrede. Lange colonnes wapentuig trokken aan de Chinese leiders voorbij, waarbij de  choreografie in vele opzichten leek op de 1 mei-parades op het Rode Plein in Moskou.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

De vraag is of het beoogde beeld van zelfverzekerdheid die de parade moest uitstralen overtuigend was. Ontegenzeggelijk heeft China sinds de vrijwillige bekering tot het staatskapitalisme vanaf 1978 een enorme sprong voorwaarts gemaakt. De voorgaande Sprong Voorwaarts (1958-1962) onder Mao Zedong kostte volgens berekeningen van historicus Frank Dikötter aan ongeveer 40 miljoen Chinezen het leven.

Het nieuwe industriële hart van de wereld

Met Deng Xiaoping aan het roer ontwikkelde het land zich razendsnel tot het nieuwe industriële hart van de wereld (‘de werkplaats van de wereld’), een term die tot dan alleen voor het geïndustrialiseerde Engeland in de negentiende eeuw was gereserveerd. Van een land met een zeer laag ontwikkelingsniveau is China getransformeerd tot (bijna) de grootste economische mogendheid ter wereld met een hoge levensstandaard voor het merendeel van zijn inwoners.

Deng Xiaoping was ook degene die in 1997 de teruggave van Hongkong van het Verenigd Koninkrijk aan China regelde. Volgens het Chinese principe van ‘één land, twee systemen’ werd Hongkong daarmee Chinees grondgebied. Hetzelfde principe geldt trouwens voor Taiwan, waar de ontwikkelingen in Hongkong met argusogen zullen worden gevolgd.

Desastreuze gevolgen voor de positie van Hongkong

De situatie in Hongkong is er een van de wet van onbedoelde gevolgen. Hongkong kent een eigen bestuur en een zekere onafhankelijkheid door een ‘Basic Law’, een vorm van een minigrondwet, waaraan de politieke leider (de ‘CEO’) Carrie Lam gebonden is. Jongeren eisen nu massaal dat de mate van autonomie gegarandeerd blijft, ook nu de eis van intrekking van de uitleveringswet aan China – de aanleiding van de protestbeweging – is ingewilligd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.