Roelof Bouwman Premium Corner

Vrouwelijke premier? Niemand stemt op vrouwelijke lijsttrekker

24 september 2019Leestijd: 3 minuten

Nederlanders willen graag een vrouwelijke premier, maar stemmen liever niet op vrouwelijke lijsttrekkers. Zo wordt het nooit wat, schrijft Roelof Bouwman.

Honderd jaar geleden werd in Nederland het actief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Bij dat jubileum is de afgelopen maanden al een aantal keren stilgestaan. Steeds klinkt daarbij de verzuchting dat vrouwen in de Nederlandse politiek weliswaar van alles hebben bereikt, maar dat we nog nooit een vrouwelijke premier hebben gehad.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Nederland begint in dit opzicht inderdaad een curiositeit te worden. In Europa hebben inmiddels vijftien landen ervaring opgedaan met een vrouwelijke regeringsleider. Polen had al drie keer een vrouw als premier. Groot-Brittannië, Finland, Litouwen, Moldavië, Noorwegen, IJsland en Zwitserland twee keer.

De actualiteitenrubriek EenVandaag besloot onlangs een opinieonderzoek naar de kwestie te doen: 54 procent van de vrouwen en 35 procent van de mannen vindt een vrouwelijke minister-president een goed idee.

Ministers Ollongren en Kaag pleitten onlangs voor een vrouwelijke premier

De ondervraagden wezen Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib (PvdA) aan als meest geschikte kandidaat. Ook Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag gooiden hoge ogen. De twee D66-ministers lieten dat niet onopgemerkt passeren. Eendrachtig pleitten ze in interviews met dagblad AD voor een vrouw als premier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ten minste één belangrijke horde moet dan nog wel worden genomen: Nederlanders moeten op vrouwen gaan stemmen. De verkiezingsuitslagen van de afgelopen decennia geven op dit punt weinig hoop.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.