Premium Lock Tussen ruziënd China en Amerika stelt Europa zich laf op

05 september 2019Leestijd: 3 minuten
Trump en Xi Jinping bij G20 in Osaka. Foto: AFP.

Europese regeringsleiders hebben er alle belang bij dat China en de Verenigde Staten hun handelsgeschil oplossen. Maar het lijkt eerder alsof Europa alles doet om buiten schot te blijven. Kortzichtig, schrijft Robbert de Witt.

Als twee giganten met elkaar op de vuist gaan, heeft iedereen daar last van. Wereldwijd worden economische vooruitzichten steeds somberder. Dus niet alleen in Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea, buurlanden en grote handelspartners die worden meegesleept door de teruglopende vraag uit China.

Ook Europese concerns schroeven hun verwachtingen terug. Gevreesd wordt voor Duitsland dat al op de drempel van economische krimp staat. Het eindeloze geëmmer over de Brexit wordt daar vaak als oorzaak van genoemd, maar de Amerikaans-Chinese ruzie is een veel belangrijker oorzaak.

Handelsoorlog met Amerika dreigde voor Europa, maar blijft uit

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Ongetwijfeld heerst in Europese hoofdsteden vooral opluchting dat Europa buiten schot blijft. Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is niet aan de orde, hoewel die aanvankelijk wel dreigde. Want het handelsoverschot dat met name Duitsland heeft ten opzichte van Amerika wekte natuurlijk de woede van president Donald Trump.

En later dreigde Trump onder meer Franse wijnen fors te gaan belasten, als represaille voor de belasting die de Franse president Emmanuel Macron oplegde aan grote Amerikaanse technologiebedrijven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw