Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Trump heeft dialoog met Taliban terecht afgeblazen

10 september 2019Leestijd: 4 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump wilde een akkoord sluiten met de Taliban, maar heeft de onderhandelingen afgelopen weekeinde op het laatste moment toch afgeblazen. Terecht, betoogt Afshin Ellian: de Afghaanse jihadisten blijven dood en verderf zaaien, en zijn alleen uit op de vestiging van een sharia-staat zonder westerse bemoeienis.

President Donald Trump wil een deal maken met Noord-Korea, de Taliban en het islamitische Iran. Niemand is tegen een goede deal. Maar de vraag is of deals met islamisten en met Noord-Korea mogelijk zijn. Mij gaat het hier vooral om de islamisten. De vorige Amerikaanse president, Barack Obama, maakte de weg vrij voor onderhandelingen met de Taliban. Hij liet een aantal van hun kaderleden vrij. Sindsdien zijn er nogal wat Amerikanen, militairen uit andere NAVO-landen en Afghanen om het leven gekomen door de Taliban. Het heeft dus niet geholpen.

De laatste weken kwamen tientallen Afghanen om door de Taliban

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het is op zich geen vreemd idee om  een nieuw kader te vinden voor de strijd in Afghanistan. Natuurlijk moeten we ons afvragen of ook de Afghaanse regering op een serieuze wijze deelneemt aan de militaire confrontatie met jihadisten. Alleen al in de laatste week van augustus kwamen 25 Afghaanse militairen en 103 burgers om het leven door jihadistische aanslagen. In diezelfde week werden twee Amerikaanse soldaten gedood. Het moge duidelijk zijn: ook de Afghanen vechten mee aan de zijde van het Westen. Terwijl in die laatste week van augustus twee Amerikaanse soldaten om het leven kwamen, zaten de Amerikaanse diplomaten te onderhandelen met de Taliban. Een vreemde gebeurtenis!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.