Robbert de Witt Premium Corner

In Londen en Washington toont democratie zijn kracht

26 september 2019

Somberheid over de staat van de westerse democratieën is voorbarig, schrijft Robbert de Witt. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten toont de democratie juist zijn zelfreinigend vermogen.

Er waart een spook door rijke landen in het Westen, somberde The Economist onlangs. Westerse democratieën zijn steeds slechter te regeren en er is steeds meer chaos en oproer. Dat blijkt volgens het Britse weekblad uit het feit dat regeringen steeds vaker vroegtijdig uiteenvallen gevolgd door vervroegde verkiezingen.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Bovendien daalt het vertrouwen van burgers in het democratische systeem. En dat is geen ontwikkeling van de laatste vijf jaar. Dat zou er dan weer toe leiden dat kiezers op extremere partijen stemmen, met polarisatie en instabiele regeringen tot gevolg. Een vicieuze cirkel dus.

Ondemocratische landen ogen stabieler

Tegelijk zijn er ondemocratische landen die het in economische zin de afgelopen twintig jaar goed deden, en – dankzij de afwezigheid van publiek debat en de mogelijkheid om machthebbers naar huis te kunnen sturen – veel stabieler ogen. China is hiervan uiteraard het beste voorbeeld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.