Bram Boxhoorn Premium Corner

Conflict tussen Israël en Iraanse bondgenoten is reëel gevaar

04 september 2019Leestijd: 4 minuten

In het Midden-Oosten lijkt niemand bij machte de Iraniërs in toom te houden. Een klein incident aan de Libanees-Israëlische grens kan een schaduwconflict met grote consequenties uitlokken, schrijft Bram Boxhoorn.

Bij de wereldkampioenschappen judo vorige week in Japan verloor een Iraanse deelnemer, Saeid Mollaei, met opzet de halve finales om een confrontatie in de volgende ronde met een Israëlische judoka te voorkomen. Het bizarre aan dit verhaal is dat Teheran zelf intervenieerde. Net voor de judoka de dojo betrad, kreeg hij een telefoontje met de opdracht opzettelijk te verliezen.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Dit voorval getuigt op zijn minst van onsportief gedrag van de Iraanse machthebbers. Belangrijker is dat Iran hiermee zijn onverzoenlijke karakter ten aanzien van Israël illustreert. De strijd tegen het kalifaat van Islamitische Staat (IS) en de burgeroorlog in Syrië in het algemeen hebben tijdelijk de media-aandacht afgeleid van het conflict tussen Israël en zijn buren.

Iran probeert zijn invloed te vergroten

Maar de situatie is intussen nog  gecompliceerder geworden. In de afgelopen weken voerde Israël aanvallen uit op doelen in Syrië, Irak en Libanon om te voorkomen dat Iraanse bondgenoten als Hezbollah de beschikking krijgen over precisiewapens en langeafstandsraketten. De Israëlische aanval dit weekeinde op een dronefabriek in Beirut was de eerste sinds de strijd tussen Israël en Hezbollah in 2006. Deze aanval leidde tot een kortstondig vuurgevecht aan de Israëlisch-Libanese grens. Verdere escalatie bleef vooralsnog uit, ook door de aanwezigheid van VN-blauwhelmen (UNIFIL) aan de grens.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.