Maffia Amsterdam erger dan Napels. Wat te doen?

30 september 2019Leestijd: 4 minuten
De GGD van Amsterdam waarschuwt met een bord op het Leidseplein voor het gebruik van witte heroine die wordt verkocht als cocaine. Foto: ANP.

Volgens een kenner van de Napolitaanse misdaadwereld is de Amsterdamse maffia erger dan die in ‘de anus van de wereld’. Hoog tijd voor een landelijke eenheid die hard optreedt tegen drugshandelaren én -gebruikers, schrijft Afshin Ellian: met het geld van cokesnuivers worden de kogels van de maffia betaald.

Amsterdam is erger dan Napels. Dat is het oordeel van een man die echt weet wat de maffia en Napels zijn. Amsterdam is geen Napels, maar in Amsterdam is de maffia erger, aldus Roberto Saviano. Hij betaalt een onwaarschijnlijk hoge prijs voor zijn kennis over de georganiseerde misdaad. Saviano wordt al 13 jaar buitengewoon zwaar beveiligd. Op hem is in feite het getuigenbeschermingsprogramma van de Italiaanse justitie van toepassing.

Zelfs een expert over de maffia in Napels schrikt van Amsterdam

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Vergis je niet, hij is geen kroongetuige. Hij legde tegen niemand een juridische getuigenis af. Hij infiltreerde als jonge journalist en onderzoeker (toe hij 26 jaar oud was) in maffiaclans van Napels. Hij werkte zelfs een tijdje als ober om een maffiabruiloft van dichtbij te kunnen bestuderen. In 2006 bracht hij zijn bevinding in een boekvorm uit: Gomorra. Miljoenen exemplaren van zijn boek zijn verkocht. De tv-serie Gomorra is op zijn boek gebaseerd. Deze serie wordt in 172 landen uitgezonden.

Voor een excellent onderzoek krijg je van de maffia geen prijzen, maar serieuze doodsbedreigingen. Ze wilden hem voor het huis van zijn moeder doden. Napels is volgens Saviano ‘de anus van de wereld’. De Volkskrant interviewde hem over de afschuwelijke moord in Amsterdam: de executie van advocaat Derk Wiersum.

Vrije haven en belastingparadijs voor georganiseerde misdaad

Als je mij vraagt, zegt Saviano, ‘wat de meest corrupte plekken zijn die ik in mijn leven ben tegengekomen, antwoord ik niet Napels of Lagos, maar: Londen en Amsterdam. En daarmee bedoel ik geen corruptie op straatniveau. Bij jullie zijn niet de politici of de agenten corrupt, zoals in Napels of Lagos. Ik heb het over het systeem. En dan vooral jullie financiële systeem.’ Wij zijn een vrije haven en een belastingparadijs voor de georganiseerde misdaad.

Wat maakt Amsterdam erger dan Napels? We lijken natuurlijk nog niet, met nadruk op nóg niet, op Napels wat de Napolitaanse frequentie en de intensiteit van de geweldpleging betreft. Wijken zoals Scampia kent Amsterdam nog niet, maar ook daarvan zijn we wellicht niet ver verwijderd: ‘Maar op een ander, hoger niveau is Amsterdam veel belangrijker dan Napels. Er zijn clans aanwezig uit de hele wereld, want Nederland is een van de belangrijkste doorvoerhavens. Zij weten: wie Nederland in handen heeft, heeft een van de slagaders van de wereldwijde drugsmarkt in handen.’

Lees ook het commentaar van Gerlof Leistra: Gedoogbeleid creëerde drugsmaffia, gebruikers zijn sponsors

Ook het beleid deugt niet. Terecht legt Saviano de vinger op de zere plek, namelijk het gedoogbeleid. Het is niet meer duidelijk wat wel en wat niet mag. De wet is helder, maar de overheid is niet duidelijk. Dat is de kant van de overheid. De andere kant is de zijde van de gebruikers. Het zijn keurige burgers die allerlei drugs gebruiken en daarmee de maffia financieren. Hier bestaat een moreel vacuüm. Het is zo erg dat deze gebruikers niet beseffen dat ook zij onderdeel van het maffiabedrijf zijn. Zonder gebruikers kunnen ze geen drugs verkopen en zonder gebruikers kan de maffia niet over gigantische geldbedragen beschikken.

Geef criminoloog Fijnaut leiding over onderzoekscommissie misdaad

Ik ben het eens met professor Cyrille Fijnauts voorstel om een onderzoekscommissie in te stellen over de georganiseerde misdaad. Fijnaut schrijft aan de lopende band boeken over politie en veiligheidsvraagstukken. Als topwetenschapper is hij getuige geweest van bijna een halve eeuw falend beleid. Ik zou minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) willen adviseren juist Fijnaut voorzitter van zo’n commissie te maken. Maar we mogen niet wachten totdat de commissie met een analyse en aanbevelingen komt. De overheid dient nu actie te ondernemen.

Fijnaut heeft voorgesteld om nu al een landelijke eenheid te vormen in de strijd tegen de maffia: een landelijke antidrugseenheid die alle politie-eenheden kan aansturen. Ook is het nodig om een inlichtingentak van de politie bij zo’n landelijke eenheid onder te brengen. Deze politionele inlichtingenactiviteit moet grensoverschrijdend zijn. Vandaar lijkt het me logisch dat deze inlichtingeneenheid haar eigen vertegenwoordigers krijgt binnen onze diplomatieke diensten. Zij zouden zelf risico- en dreigingsanalyses kunnen maken voor het bewaken van personen en objecten in het kader van de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Stel gebruiker strafbaar: in ruil voor coke worden kogels maffia betaald

Lees ook deze column van Afshin Ellian terug: Doorgesnoven Amsterdam, Gomorra van postmodernisten

Het gebruik van drugs moet ook strafbaar worden: wie twee keer wordt opgepakt, krijgt een boete zonder strafblad, en de derde keer een gevangenisstraf met strafblad. De doorgesnoven postmodernisten moeten weten dat met hun geld in ruil voor coke de kogels van maffia worden betaald. Ook zouden we een brede aanpak moeten hebben voor de wijken waar jonge mensen worden gerekruteerd door de maffia. Anders is het dweilen met de kraan open.

Drie voorstellen dus in de strijd tegen de maffia: een landelijke eenheid, strafbaarstelling van de gebruiker en een onderzoekscommissie onder leiding van Fijnaut.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.