Premium Lock Als Europa vuist maakt, is China in toom te houden

11 september 2019Leestijd: 4 minuten
CHINA BELT AND ROAD FORUM

Algemeen wordt verondersteld dat China de dominante macht wordt in de wereld. Voorlopig valt daar best wat op af te dingen, meent Bram Boxhoorn.

De Nederlandse advieswereld heeft het maar druk met de vraag hoe de toegenomen Chinese economische en militaire macht te pareren. Het ene na het andere advies ziet het daglicht. In de Verenigde Staten werd al langer geleden vastgesteld dat tegenmacht nodig is om ongebreidelde Chinese politieke en militaire invloed tegen te gaan. De Amerikaanse marine voert nu regelmatig zogeheten ‘freedom of navigation operations’ uit in de Zuid-Chinese Zee om duidelijk te maken dat de Chinese territoriale aanspraken in dat gebied niet worden erkend.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is een ander voorbeeld waarmee president Donald Trump een duidelijke ‘rode lijn’ heeft getrokken: de oneerlijke handelspraktijken moeten stoppen.

China strooit met geld

Dat de Chinese invloed wereldomvattend is, is inmiddels een bekend verhaal. Een aansprekend voorbeeld is de invloed van China in het Caribisch gebied. China strooit daar met geld om lokale machtshebbers aan zich te binden. Vraag het de inwoners van het piepkleine, maar onafhankelijke eilandje Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek). Daar bouwde China een cricketstadion en legde een asfaltweg aan: een ‘gift’ van de Volksrepubliek aan de Dominicaanse bevolking.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw