Premium Lock Macron toont Merkel met militaire ruimtemacht hoe Europa daadkrachtig kan zijn

14 augustus 2019Leestijd: 3 minuten
Emmanuel Macron (links) en Angela Merkel. Foto:AFP

De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) heeft in Toulouse een militaire ruimtemacht ingesteld. Hij volgt daarmee het voorbeeld van Amerika, China, India en Rusland. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) is niet blij met Macrons unilaterale handelen, maar als op de rest van de EU moet worden gewacht, komt er nooit iets van, schrijft Jelte Wiersma.

Dezer dagen hebben Duitsland en Frankrijk een boeiende ruzie. Duitsland wil elke buitenlands en militair initiatief het liefst onder EU-, NAVO- of OECD-vlag doen. ‘De laatste twee keer dat wij een buitenlands beleid hadden, liep dat niet goed af,’ zei een Duitse diplomaat al eens met veel zelfspot. Maar, de Europese Unie is met 28 landen zo groot geworden, dat snel schakelen vaak niet mogelijk is. De EU beperkt de dynamiek die Europa zo veel heeft gebracht: concurrentie tussen natiestaten. Dit tot ergernis van de hyperenergieke president Emmanuel Macron.

En de NAVO wordt gedomineerd door de Verenigde Staten. Frankrijk is niet vergeten dat Amerika tijdens de Joegoslavië-oorlog zijn gps-systeem voor andere landen uitschakelde waardoor Franse vliegtuigen die daar ook gebruik van maken, hun bommen niet meer op het beoogde doelwit konden gooien. Frankrijk heeft daarop het initiatief genomen tot een Europees navigatiesysteem, Galileo, maar dat werkt ruim twintig jaar later nog altijd niet naar behoren.

Macron ziet Amerika, India, China en Rusland vorderen met ruimtemacht

Lees ook dit stuk van Jelte Wiersma: Macron aan de macht

Macron wil sneller schakelen. Hij ziet hoe Donald Trump in Amerika een militaire ruimtemacht heeft opgezet, hoe India als oefening al een satelliet op 300 kilometer uit de ruimte schoot en China en Rusland een ruimtemacht hebben. Naast het digitale slagveld, kan de ruimte wel eens het vierde strijdperk worden – naast land, zee en lucht. Maar Europa slabakt maar wat, mede door dat te voorzichtige militaire houding in Duitsland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw