Onno Aerden

Geachte Femke Halsema, uw reactie kwam te laat

14 augustus 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft elke zaterdag ongevraagd advies aan iemand in het nieuws – en soms, als het moet, tussendoor. Aan Amsterdam-burgemeester Femke Halsema: onbegrijpelijk dat u de regie van de berichtgeving over uw zoon aan anderen liet.

De Telegraaf berichtte vanochtend over uw zoon van 15. Ingebroken, gevlucht voor politie, een alarmpistool in zijn bezit, ook nog twee messen aangetroffen. De krant van wakker Nederland pakte flink uit met een ouderwetse ‘actie beschadiging persoon’ in de papieren editie. Inclusief chocoladeletters op zowat de hele voorpagina.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Eerst dit: ik behoor tot het kamp dat vindt dat misdragingen en zelfs wetsovertredingen door uw familie u niet aan te rekenen zijn.

Maar.

Uw reactie – per brief, zorgvuldig opgesteld en vandaag ‘aan de Amsterdammers’ uitgedaan – legt een merkwaardige communicatieve blunder bloot. In alle handboeken staat het: bij werkelijk schadelijk nieuws, zélf meteen naar buiten.

Niet aan de grote klok

Uw zoon en zijn maatje gingen op 14 juli in de fout, bijna een maand geleden. U lichtte destijds binnen de gemeente Amsterdam het bureau Integriteit en wat naasten in en sprak intern de wens uit dat justitie de affaire niet aan de grote klok zou hangen. Allemaal begrijpelijk – maar ook kortzichtig.

Natuurlijk zou de zaak een keer naar buiten komen. Elke dag dat u daarover zou zwijgen, zou de kwestie groeien – u wist dat of kon dat vermoeden. Als u in juli zelf een bericht – laten we zeggen: een brief ‘aan de Amsterdammers’ – had geschreven, had u de regie op de communicatie in eigen hand gehouden. Dan was er geen onvrede ontstaan binnen het OM en had u het uw critici onmogelijk gemaakt u te verwijten dat u de kwestie onder de pet heeft gehouden. Misschien wel, zo klinkt het inmiddels, omdat binnen de gemeenteraad grote onvrede bestaat over uw aanpak van het vele geweld in de stad: er moet van alle fractievoorzitters een spoeddebat komen nadat u van vakantie uit Zuid-Afrika bent teruggekeerd. 

Dan zou zo’n indirecte betrokkenheid bij dat geweld niet bepaald goed uitkomen.

Nu is het te laat en zult u door de zure appel heen moeten bijten.

Laten we hopen dat zoiets zich niet nogmaals afspeelt. Maar mocht dat toch zo zijn: meteen reageren, en zélf reageren, dat helpt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.