Ruud Deijkers Premium Corner

Dapper besluit van Within Temptation om niet op te treden in Libanon

06 augustus 2019Leestijd: 3 minuten

De Nederlandse band Within Temptation heeft een optreden op een festival in Libanon afgezegd uit solidariteit met de band Mashrou’ Leila. Na kritiek en bedreigingen van fanatieke christenen schrapte de festivalorganisatie deze Libanese band uit de programmering. Het besluit van Within Temptation is dapper en effectief, schrijft Ruud Deijkers.

Mashrou’ Leila stond al vaker op het meerdaagse Byblos International Festival in het historische decor van de toeristische stad Byblos. Maar dit jaar is er gedoe omdat kerkleiders, politici en christelijke groeperingen op sociale media opriepen om het optreden af te gelasten. Zij beweren dat twee liedjes van de band godslasterlijk zijn. Ook zou Mashrou’ Leila de spot drijven met christelijke symbolen en ‘aanzetten tot homoseksualiteit’ (voorman Hamed Sinno is homoseksueel). Nadat op Facebook met gewelddadige verstoring van de show werd gedreigd, besloot de organisatie om het optreden helemaal niet door te laten gaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De bandleden van Within Temptation besloten daarop hun show, die voor morgen (woensdag) was gepland, af te zeggen. Niet alleen omdat de organisatie de veiligheid van artiesten niet kan garanderen, zo schrijft de band op zijn Facebookpagina (meer dan twee miljoen volgers), maar ook uit solidariteit met Mashrou’ Leila en om een lans te breken voor tolerantie en vrijheid van meningsuiting.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.