Premium Lock Alleen naar ABN AMRO wijzen in jacht op witwassen is niet genoeg

07 augustus 2019Leestijd: 2 minuten
ART_11_vhvdwk_witwassen_166041_IMG_NEDverhaalvdweekb

Staatsbank ABN AMRO reserveert ruim 100 miljoen euro om haar 5 miljoen particuliere rekeninghouders door te lichten op onder meer witwassen. Maar als de staat niets doet met die meldingen, schiet de samenleving er bar weinig mee op, schrijft Joris Heijn.

En weer moet een topbankier door het stof. ABN AMRO-CEO Kees van Dijkhuizen, die twee maanden geleden zijn vertrek aankondigde, moest bekendmaken dat zijn bank een reprimande van de toezichthouder heeft gehad. Op last van De Nederlandsche Bank moeten van alle ABN AMRO-klanten goede profielen worden gemaakt en opmerkelijke transacties beter worden gemeld.

Kort gezegd: de bank moet duidelijker in beeld hebben welke klant bijvoorbeeld oud is en alleen aow ontvangt en welke klant in een achterstandswijk woont en wel erg veel contante geldstortingen doet. Die eerste kan met rust worden gelaten, die laatste moet misschien iets beter in de gaten worden gehouden. Begin dit jaar meldde ABN AMRO al dat zij particuliere én zakelijke klanten beter in de gaten zou gaan houden, maar kennelijk vond DNB het tempo van ABN AMRO bij de miljoenen particulieren onvoldoende. Vorig jaar trof ING al een megaschikking van 775 miljoen euro, omdat de bank onvoldoende zicht had op de duistere geldstromen op de bankrekeningen van haar zakelijke klanten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw