Roelof Bouwman Premium Corner

Tijd voor een nieuwe ARP: de Anti-Randstad Partij

30 juli 2019

Waarom bestaat er nog geen regionale politieke partij in de Tweede Kamer, vraagt Roelof Bouwman zich af. Een partij die zich keert tegen ‘de Randstad’, waar ze praatjes verkopen zonder de handen uit de mouwen te steken. De politieke makelaar die daarmee aan de slag gaat, heeft goud in handen.

Wat zijn er toch veel mogelijkheden om je als politieke partij te onderscheiden van de concurrentie. De bekendste optie is het omarmen van een negentiende-eeuwse ideologie, zoals het liberalisme of het socialisme. Dat is de aanpak van VVD, D66, Partij van de Arbeid en SP.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor een godsdienstig fundament – zie CDA, ChristenUnie en SGP – of om leeftijd in te zetten als unique selling point – zie 50Plus. Zelfs dieren blijken in de politiek onderscheidend te kunnen zijn – zie de partij van Marianne Thieme.

Sekse wordt in Nederland minder vaak gebruikt als grondslag van een politieke partij, maar verboden is het niet. Zo deed in 1989 de Vrouwenpartij (tevergeefs) een gooi naar een Tweede Kamerzetel.

Partijvorming rond een bepaalde beroepsgroep is eveneens een mogelijkheid. In het interbellum wemelde het in Nederland van zulke partijen. Marktkooplieden, ‘Onafhankelijke Zakenlui’, de Kunstenaarspartij, ja zelfs de Politie- en Brandweerpartij – allemaal dongen ze naar de gunst van de kiezer. De laatste succesvolle pogingen op dit vlak waren van de Boerenpartij, die tussen 1963 en 1981 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd was, en de Nederlandse Middenstandspartij (NMP), die in 1971 eenmalig de kiesdeler haalde.

Opvallend afwezig: regionale partijen

Opvallend afwezig in de Tweede Kamer zijn – al sinds jaar en dag – regionale partijen. Nederland is wat dat betreft een uitzondering.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.