Roelof Bouwman Premium Corner

Zomer 1989: Nederland nog hand in hand met DDR

09 juli 2019

Zo legendarisch als de Summer of Love (1967) zal de zomer van 1989 nooit worden. Toch beleefden we dertig jaar geleden iets bijzonders. Het was de laatste zomer van de Koude Oorlog. Roelof Bouwman blikt terug.

Over wanneer de Koude Oorlog precies begon, bestaat, zoals bekend, geen eensgezindheid. De ‘Bolshoi-speech’ van Jozef Stalin (februari 1946) wordt vaak genoemd, maar ook de minstens zo befaamde ‘Fulton-speech’ van Winston Churchill (maart 1946), tevens bekend als de ‘IJzeren Gordijn-rede’. Ook verwijzen historici graag naar de in maart 1947 afgekondigde containment-politiek van de Amerikaanse president Harry Truman, gericht op wereldwijde indamming van het communisme.

In de zomer 1989 hield nog niemand rekening met val van de Muur

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft over politiek, geschiedenis en media.

Wanneer de Koude Oorlog ophield, is gelukkig veel duidelijker. De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 is wereldwijd symbool komen te staan voor het einde van de communistische dreiging.

Toch hield in de zomer van 1989 nog helemaal niemand rekening met de val van de Muur. Wanneer je in Oldenzaal op de trein naar Berlijn stapte, was je al zo’n vier uur later op het grondgebied van de staat die de Muur in 1961 had laten bouwen. De Duitse Democratische Republiek (DDR). Een levensechte dictatuur, schaal 1:1.

Er bestond een alomtegenwoordige staatsveiligheidsdienst (Stasi). Het wemelde er van de politieke gevangenen. Er ‘verdwenen’ mensen. DDR-burgers die aan de heilstaat probeerden te ontsnappen, werden langs de Muur doodgeschoten. Een ochtend met de trein en je stond er met je neus bovenop.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.